Искате ли да си пуснете хубава дълга коса за пролетта?

Или просто се чудите как да ускорите растежа й? Не е толкова трудно, в тази статия ще споделим с вас основните препоръки.

Те впрочем ще са полезни и за онези, които не държат да пускат дълга коса.

Подстригване



В Интернет все така се водят спорове относно това, дали човек трябва да се подстригва, когато иска да си пусне дълга коса. Привържениците на редовното подкъсяване смятат, че здравият косъм расте по-бързо, а нацепените връхчета забавят растежа. Има обаче и противници на това мнение, според които подстригването по никакъв начин не ускорява растежа. Ние няма да взимаме страна в спора и ще се спрем на „златната среда“. Ако имате някакъв свой таен метод да предпазите косата си от „цъфтене“, тогава наистина нямате нужда от подстригване. Запомнете само едно – с нацепени връхчета косата забавя растежа си и понякога съвсем спира да расте. Алтернатива на подстригването могат да бъдат стриктните грижи за връхчетата (маски и балсами), друг вариант е да се подстрижете само веднъж с „гореща ножица“. Това подстригване сякаш запоява косъма и задълго го предпазва от нацепване.

Горещо масло



Масажът на скалпа с горещо растително масло спомага за поддържане на здравето на косата, подхранва и успокоява кожата на главата и активизира кръвообращението. Всичко това ще е полезно за засилване на растежа. Процедурата е най-добре да се прави най-често веднъж седмично.

Яйчен белтък



Масажната маска с яйчен белтък е всеизвестно достъпно и ефективно домашно средство за подсилване на растежа. Има разбира се и други рецепти, но различните силно миризливи средства като лук и оцет не са особено подходящи за жени, водещи активен начин на живот. За маската ще ви трябват три белтъка. Разбийте ги леко (не на сняг), масажирайте скалпа с получената смес и оставете маската да действа 5-10 минути. Белтъците ще подхранят корените на косата и самия косъм по цялата дължина, така косата ви ще стане по-здрава, по-плътна и по-бързо растяща. Не измивайте с твърде гореща вода, защото белтъците могат да се сварят!

Пийте вода



Не забравяйте това просто правило на красотата и здравето. Косата расте много по-бързо, когато е добре овлажнена. Кожата и косата обаче са на последно място на опашката за получаване на влага от организма, докато всички вътрешни органи постоянно се поддържат добре хидратирани. Ако не пиете достатъчно вода, ще лишите от овлажняване най-вече кожата и косата си. Така че не забравяйте за водата!

Правилно подсушаване



Понякога за ускоряване на растежа е достатъчно просто да спрете да правите нещо, вместо да прибягвате до сложни рецепти. Едно от тези излишни действия е горещото сушене. Сведете употребата на сешоар до минимум. Дори ако сте измили косата си сутринта и нямате време за естествено изсушаване, включете сешоара чак в последния момент – нека косата ви съхне по нормален начин възможно най-дълго. После минута-две работа със сешоара ще бъдат достатъчни, за да изсушите косата напълно.

Протеини в менюто



Белтъчинните продукти спомагат за растежа на косата, а диетолозите препоръчват богатите на протеини диети като отличен метод за нормализиране на телесното тегло. Трябва да включите в менюто си немазно червено месо, пилешко, риба, орехи, млечни продукти и яйца. Така ще получите достатъчно белтъчини за нуждите на целия ви организъм и разбира се за нуждите на косата ви.

Витавин В



Този витамин се смята за витамин на растежа на косата. Включен е в състава на много съвременни средства за поддържане на косата. Витамин В предпазва косъма от изсушаване и чупливост, които пречат на растежа. Можете да получите витамин В, ядейки банани и чушки – те присъстват в магазините през цялата година.

Откажете се от шампоана



Странно ли ви звучи? Да, ама работи! Няма да ви е много лесно да свикнете да си миете косата без шампоан – ще ви липсва познатата пяна. Но пък усещането е прекрасно. С какво да си миете косата ли? С балсами! Този метод вече е известен като „co-washing” и има особено добър ефект при суха кожа на главата, тънка изтощена коса и свързани с възрастта проблеми с косата. Отказът от шампоана ще излекува сухата кожа на скалпа, а косата ви след миене ще е мека и послушна, каквато я помните от детските си години. Не на последно място ще се активира и растежът. Разбира се най-добре е да ползвате натурални балсами, съдържащи минимални количества агресивни химикали.