Автор
Woman.bg

Ето как ще изглеждаме, ако продължим да работим пред компютъра

Запознайте се с Ема - тя им зачервени очи, гърбица, разширени вени, подути крайници и кожна екзема, а британските учени са категорични - това сте вие след 20 години, ако водите застоял начин на живот и работите пред компютър.

Ема е кукла с човешки ръст, създадена от екип от учени и има за цел да предупреди 20-годишните днес как ще изглеждат през 2040 година, ако продължават да работят в офис и да ограничават физическата си активност през деня.

"Нашата мисия е да предупредим хората за негативните последствия от заседналия начин на живот и да им покажем последствията от почти ежедневното им стоене пред компютъра. В името на тяхното здраве те трябва да знаят какво може да им се случи, ако не вземат необходимите своевременни мерки", поясниха от компанията, изработила Ема.

Проучване, проведено от изследователския екип сред 3000 души, работещи в офиси пред компютър във Великобритания, Германия и Франция, сочи, че 50% от анкетираните почти редовно страдат от болки в очите, 49% от болки в гърба и 48% от главоболие. Затлъстяването също е сериозен проблем, с който се сблъскват предимно офис служителите, показват данните от изследването.

Но това далеч не са единствените последици от продължителното стоене пред компютъра. Изкривяването на гърба, причинено от часове наред, прекарани пред компютъра в неправилна поза, разширените вени, вследствие на лошия кръвоток, коремчето, както и сухите и зачервени очи - резултат от дългите часове пред екрана, също са последствие от работата в офиса и част от визията на Ема.

Четете още: Колегите - моето второ семейство