Добре направената прическа и правилно подбраният цвят могат да ви подмладят с десетина години – или напротив, да ви състарят. Консултирахме се с експерт, за да уточним кои оттенъци превъртат часовника назад и кои – напред.

За брюнетки – не се боядисвайте еднотонно

Ако сте тъмнокоси, откажете се от скучното боядисване в един цвят. Топлите карамелни оттенъци в косата ще омекотят чертите на лицето ви, ще придадат на косата обем и ще направят общия ви образ по-светъл и лек. Това разбира се ще ви подмлади. Нещо повече – боядисването на кичури не отнема много време и позволява да ходите на фризьор значително по-рядко, защото порасналите корни не си личат толкова. Има и компромисен вариант – помолете фризьора да остави корените тъмни и да създаде бавен и естествен преход към светлите връхчета – това боядисване придава визуално сияние на кожата и обем на тънката коса. Пододящо е и за онези дами, на които хич не им отива да са руси, но мечтата да станат блондинки не им дава мира.

За блондинки – злато и мед вместо платина


Русите дами е по-добре да се откажат от платинено-русия оттенък. Златистите и медени оттенъци със сигурност няма да ви подведат. Те ще придадат на кожата ви сияние и изразителност на лицето ви и ще направят образа ви трогателно беззащитен, като на младо момиче.

Пастелни оттенъци – минус 10 години

В момента на мода са пастелните нюанси на косата, които са уместни на всяка възраст. Нежните цветове ни напомнят за младостта, лекотата и безгрижието – и точно това ще смъкне от имиджа ви десетина годинки.

Никакво боядисване в „готик“ стил

Има оттенъци, с които трябва да сте особено внимателни. Тези цветове отиват на малцина, но неизвестно защо вече дълги години остават популярни. Например черното или тъмнокестенявото, както и някои червени и виолетови оттенъци. Тъмните цветове в косата, както и в дрехите, състаряват повечето жени. Освен това в комбинация със светла кожа могат да подчертаят някои недостатъци на лицето. Така че дори ако си падате именно по тези нюанси, добавете няколко по-светли кичура покрай лицето и по цялата дължина на косата.

Забравете за боите от супермаркета

След определена възраст е желателно да се сбогувате с различните бои в ярки кутийки, които виждате в супермаркета. Повечето от тях за жалост предполагат боядисване в един цвят, което веднага ще направи лицето ви уморено и ще ви състари. Няколко по-светли кичура ще придадат на цвета дълбочина, на косата – обем, а на вашия образ – лекота и непринуденост.

Боядисвайте белите коси

Да, естественият вид е изключително популярен вече от няколко сезона. Но има разлика между това да си естествен и това да си занемарен. Ако искате да изглеждате по-млади, да оставите белите си коси недокоснати не е най-сполучливото решение. Ако все пак държите да запазите посребрените си кичури, добавете към цвета няколко топли нюанса.

Винаги си избирайте боя, която да е с няколко тона по-светла от естествения ви цвят


Косата, също като кожата, с възрастта губи пигментацията си. Затова не се старайте да подберете цвят, който да се доближава максимално към този на детските ви снимки. По-добре помолете фризьора си да използва малко по-светла боя – тя ще ви стои много по-естествено.