Знаете ли, че японките и корейките мият лицето си с газирана вода? Според дерматолозите от тези страни газираната вода притежава по-мощен почистващ ефект в сравнение с обикновената. Друг въпрос е, че измиването с бутилирана газирана вода е далеч по-полезно от водата от чешмата, тъй като в стандартната градска вода има много замърсявания дори след преминаване през филтри. Освен това тя отпушва порите и тонизира кожата.

Със сигурност обаче ще попитате кое точно е разковничето, което прави газираната вода чудесен лек за редица кожни проблеми, както и предпочитано средство за разкрасяване и подмладяване сред жените на Далечния изток. Всъщност чудотворните свойства на газирана вода съвсем не са едно или две:

Възстановява нормалното pH на кожата. За чешмяната вода нормалното pH е 7-7,5, което означава, че лесно може да причини сухота. В нашата кожа тази стойност е 5,5 – толкова, колкото и в содата. Това е причината, подобно на всеки тоник, газираната вода да е подходяща за възстановяване на нормалното омазняване след измиване. В същото време содата премахва излишната мазнина и прави кожата здрава.

Овлажнява и подобрява кръвообращението и производството на колаген. Газираната вода съдържа почти целия спектър от минерали и микроелементи, като олигоелементи, цинк, магнезий, благодарение на които тя идеално овлажнява и подобрява микроциркулацията на кръвта и работи като мощен тоник. Това я прави чудесно средство за „събуждане” на кожата сутрин.

Ето и нейните свойства:

Почиства порите. Благодарение на балончетата с газ газираната вода почиства перфектно порите на кожата. Мехурчетата правят лек пилинг, като в същото време внася в клетките кислород.

Стяга кожата. Гореописаните качества на газираната вода я правят и чудесно средство за стягане на кожата и свиване на разширените пори.

Каква газирана вода да използвате според типа на кожата?

За суха и нормална кожа е препоръчителна средната и ниско минерализирана газирана вода (до 500 милиграма соли на литър).

За мазна кожа e желателно да използвате газирана вода с повече наситени соли. Тя помага да се намалят порите, а оттам и мазния блясък. Водата с голямо количество соли действа добре и на комбинирана кожа.

Важно! Колкото по-малко газ има в газираната минерална вода, толкова по-меко влияние ще окаже върху кожата (можете да отворите бутилката и да оставите водата поне за половин час преди употреба).

Не се препоръчва обаче да миете с нея лицето си всеки ден! Достатъчно е да го правите един или два пъти седмично, а ако имате чувствителна кожа, добре е да се презастраховате допълнително, като в дълбок съд смесите равни части обикновена и газирана вода. Освен с наплискване на лицето, ефектен начин за почистване и тонизиране на кожата е и чрез третирането ѝ с напоено в газирана вода памуче.

Четете още: Тайните на корейките за вечна младост