Едно 20-годишно момиче разкрива, че любовта й към гел лакът й е причинила рак.

Преди две години, когато е едва на 18, по време на смяна на гел лака в салон за красота, Каролина, както е името на младата дама, забелязва черно петно върху нокътя на палеца си. Оказва се меланома. За щастие младата дам се разминава само със загуба на нокътя си и голям белег.

"До онзи момент не бях забелязала петното и не знам колко време е било там, защото от години съм с гел лак постоянно. Без него съм буквално само за няколко минути, докато съм за смяна на цвета в салона", признава тя.

"Лекарят ми каза, че най-вероятно съм развила меланома в резултат на употребата на гел лак и по-конкретно от лампата, с която той се пече. Нямало значение дали е UVA лампа или LED. Просто излагането на подобно нагряване допринася за увреждане на кожата и повишава риска от рак", допълва момичето.

View post on Instagram
 

Ако сте с гел лак маникюр, не бързайте да се притеснявате.

Учените все още не са доказали да има пряка връзка между този вид маникюр и развитието на меланома. Дори и процедурата по поставянето да се извършва всяка седмица, няма красноречиви свидетелства, че тя влияе опасно на здравето.

Това обаче не означава, че не трябва да сте бдителни и внимателни към здравето си, категорични са дерматолозите.

За да се изключи и най-малката възможност за негативно влияние на разкрасителната процедура върху организма и тялото, медицинските лица съветват да намажете ръцете си със слънцезащитен крем поне 15 минути преди началото на маникюра. Вариант е и да ползвате и специално предназначени за гел маникюр ръкавици.

За жалост обаче малко салони в България предлагат такива, така че най-вероятно ще ви се наложи да си ги поръчате от някой чуждестранен сайт.

Специално за Woman.bg топманикюристката Катя Райкова сподели, че гел лакът не е опасен, ако поддръжката е добра! Вижте какво още каза тя - тук!