Грижете се правилно за косата си и ще имате страхотна бляскава и здрава грива. Но за целта е необходимо да спазвате следните „правила“:

Конската опашка на същото място


Космите се късат лесно, затова е препоръчително да сменяте мястото, където я връзвате. На единия ден я преместете с един сантиметър нагоре, а на следващия – с един сантиметър надолу. Използвайте по-хлабави ластици за връзване.


Четете още: Лесно и ефектно: Обърната опашка

Решите мократа коса

Подобни действия могат да накъсат косата ви, която и без това е достатъчно чуплива, като е мокра. Започнете първо да разресвате краищата и бавно правете движенията към корена, като разресвате част по част.

Дълго разресвате косата, за да бъде блестяща

Достатъчни са само няколко движения, за да може да се разпредели естествената мазнина от корена до върха.
Всичко това е само една излишна суматоха, която води до накъсване на косата, твърдят специалистите.

Използвате сешоар след баня

Освен че мократа коса се оформя по-трудно, изсушаването може да я увреди. Трябва да използвате този уред, когато косата е полусуха, най-много за 20 минути. Преди да я изсушите, оставете я за няколко минути завита в топла кърпа, а след това нека да остане за около пет минути на въздух.

Не се грижите за кожата на главата си

За да бъде здрава, кожата на главата ви изисква грижи. Масажирайте я с върховете на пръстите, за да стимулирате кръвообращението. Не използвайте агресивни препарати, които увреждат кожата.

Погрешната четка

По-дългата коса изисква по-голяма четка, и обратното. Ако използвате неправилната четка, не само че ще ви е необходимо повече време, за да направите прическата си, но и ще замърсите и накъсате косата си. За по-голям обем използвайте кръгла четка, а ако искате да имате гладка коса, използвайте такава със сплесната форма.

Четете още: Подходящ цвят на косата според тена на лицето