Грижата за кожата е от изключително важно значение. Според молекулярни биолог д-р Розина Али, от Ливърпул, ако не почистваме правилно лицето си, то с напредване на възрастта нещата ще се влошат. За да се справим със запушените пори, е необходимо да положим минимални усилия, за да имаме сияйна кожа. Ощо по-лошо става, когато оставим грима непочистен, това е предпоставка за поява на бръчки.

Ето някои грешки, които допускаме при почистване на кожата на лицето си:

Измивате лицето си само с вода

Водата сама по себе си не може да премахне маслено-разтворимата мръсотия - като грим и излишен себум. Измиването с топла вода може да изсуши кожата.

Ексфолиация на лицето всеки ден

Това със сигурност причинява повече вреда отколкото да е в "плюс". Не е необходимо да го правите толкова често, защото ще нараните кожата си - тя ще стане по-чувствителна и раздразнена.

Използвате обикновен сапун, за да измиете лицето си

Сапунът може да изсуши кожата ви. Освен това сапуните нарушават естественото pH на кожата.

Измивате лицето си само вечер

Да вечер е задължително да измиете лицето си, за да премахнете грима и цялата мърсотия, която се е натрупала през деня. Но не го правете само вечер, а и сутрин, защото когато станете от сън микробите от възглавницата могат да се придвижат към лицето ви.

Миете лицето си с много топла вода

Прекалено горещата вода изсушава кожата на лицето. Затова най-добре е да миете лицето си с хладка вода. Това е най-добрата грижа.

Използвате всякакви почистващи средства за кожата си

Задължително се уверете, че дадената козметика и почистващи лосиони са подходящи за вашия тип кожа. Както знаете, има различен тип кожа - мазна, суха, нормална.

Измивате лицето си повече от четири пъти на ден

Дерматолозите са на мнение, че прекалено честото миене на лицето води до раздразнение и липса на достатъчно влага.