Автор
Весела Георгиева

Грижа за косата след 40 в 5 важни стъпки

Косата, също както и кожата, се нуждае от грижи, за да е здрава и красива. А след определена възраст, грижите трябва да бъдат много по-специални.

Хидратацията наистина е важна

"Пиенето на много вода помага за всичко. Косата трябва да бъде овлажнена за здравословния си растеж и предотвратяването на косопада", казва фризьорката Мона Еверет пред Instyle. Правилото е дневният прием на вода да бъде между 15-30 милилитра за всеки килограм. Така, ако тежите 63 кг, трябва да пиете между 2 и 4 литра на ден.

Не я мийте твърде често

Уверете се, че не миете косата си твърде често, защото това може сериозно да я изсуши. Според Ашли Стрейчър, това е честа грешка, особено през лятото. Д-р Гари Линков допълва, че е малко трудно да се разбере къде е границата между полезното и вредното миене на коса и правилният подход ще отнеме време на всеки един от нас. Започнете с измиване на косата през ден, за да видите как ще ви се отрази. Най-добре е да я миете през 3-4 дни.



Внимавайте с прическите

Мона Еверет предупреждава да бъдем внимателни. Всички онези прически, които изискват стягане и дърпане не са толкова препоръчителни. Д-р Линков също съветва да избягваме използването на сешоари и агресивни химикали, когато ходим в салона за красота.

Добавките могат да бъдат от полза

С напредването на възрастта тялото ни спира да произвежда достатъчно количество колаген, което засяга не само кожата, но и косата. Д-р Линков препоръчва продукти на основата на биотин, чиято ефективност е доказана чрез изследвания и проучвания. Той също така посочва, че много храни са богати на биотин, включително яйчни жълтъци, бобови растения, ядки и семена, черен дроб, сладки картофи, банани и гъби. Биотинът е известен още и като витамин В7.

Консултацията със специалист е вариант

Д-р Линков казва, че при жените причините за косопад могат да бъдат многостранни и да включват промяна в нивата на естроген, ниски нива на витамин D, проблеми с щитовидната жлеза и автоимунни заболявания, както и временни състояния като телогенен ефлувиум. При тези случаи е задължителна консултация с лекар, който ще ви предпише правилните лекарства.