Автор
Woman.bg

Хлорът в басейна е враг на косата на блондинката

Петък е един от любимите ни дни. Не само защото планираме как най-добре да оползотворим уикенда, но и защото си открадваме едни 5 минутки, в които да прочетем какво ново има да ни каже Цони в рубриката ѝ "Домашни тайни за красотата на косата". Тези от вас, които вече са чели съветите ѝ тук, или са прекрачили прага на Салон за коса и маникюр ONE, който тя отвори преди повече от година, добре знаят, че макар и млада и свенливо усмихната, Цони е истинска фурия! И частица от наученото споделя с нас всеки втори петък.

След като миналия път Цони ни подсказа как да предпазим косата си от вредните слънчеви лъчи, сега е време да ни разкрие как да предпазим косата си от хлора в басейните и солената вода на морето. Познавам жени, които много внимават да не намокрят косата си, за да запазят прическата си. Ако не сте от тях, тази статия е за вас. Пък и ако ще се разхлаждаме от летните жеги, няма нищо по-приятно от гмуркането в прохладните води край някой любим плаж. Удоволствие, криещо известни последици. Ето какво имам предвид.

Вредата от басейна е на първо място за косата, тъй като голяма част от водата в него се дезинфекцира със значителни количества хлор. Ефектът му е пагубен за косата, скалпа и кожата като цяло. Чудите се защо? Ами защото разрушава запасите от витамин Е и отмива естествените мазнини, от които косата се нуждае, за да бъде здрава.

Редовното посещение на басейни води до обезцветяване на косата. Ако сте изрусени до перлено русо, може да доведе дори до зеленикави оттенъци. В допълнение косата става много суха и лесно чуплива, губи блясъка и обема си. Ако сте придобили въпросните зелени оттенъци, може да си направите прословутата маска с кетчуп или пък да използвате шампоан оцветител в златисти оттенъци.

Независимо от цвета на косата, задължително я изплаквайте след излизане от басейн, а след плаж измивайте старателно и не пропускайте да нанесете силно подхранваща маска, за да се радвате на хубава коса и след на ваканцията. Моят съвет е да предпазвате косата си с продукти със слънцезащита, те ще хидратират косата ви и няма да позволят на хлора да се отрази пагубно върху нея. Ако имате проблеми със скалпа, избягвайте хлорираните басейни - те ще го раздразнят допълнително!

Морето, тази солена прохлада, която всички чакаме с нетърпение и тази година, е не по-малко вредно за косата ни. Солената вода прониква в косъма и го "отваря", за да може вредните слънчеви лъчи да проникнат в него и да избелят цвета на косата. За естествено светлите коси това е много добър ефект, защото стават на естествени светли кичури, погалени от слънцето. Това на пръв поглед е добре, но в края на ваканцията ще трябва щедро да подрежете тези краища, които най-вероятно вече ще са прегорели от жаркото слънце. В допълнение солената вода изсушава косата, прави я чуплива и безжизнена, затова отмивайте я след плуване и отново нанасяйте продукт за защита. Ежедневно ползвайте маска за коса, една идея по-силна от тази, която ползвате обикновено, а ако можете, я оставете да действа и през нощта, докато спите.