Автор
Woman.bg

Хората изглеждат много по-млади, когато са щастливи

Забравете за лифтинга и ботокса - хората изглеждат много по-млади, когато са щастливи, пише в. "Дейли мейл" позовавайки се на последни изследвания на германски учени.

Една естествена усмивка може да изтрие от лицето ви куп годинки, без да има нужда да ползвате крем срещу бръчки.

Според германските изследователи от института "Макс Планк" в Берлин, подобна "магия" се дължи на факта, че околните възприемат щастливите хора като по-атрактивни. Оттук и илюзията за тях, че са по-млади от истинската си възраст.

Ръководителят на екипа Мануел Фьолкле показал на група от 150 доброволци от женски и мъжки пол около 1000 фотопортрета. Участниците в експеримента трябвало да преценят на каква възраст са изобразените хора на снимките.

"Оказа се, че изражението на лицето е от съществено значение за правилното определяне на неговата възраст, коментира Фьолкле. Годините на неутралните портрети по правило биваха определяни по-точно от тези, изглеждащи щастливо. Радостните хора бяха оценявани като значително по-млади."

Най-ласкаво се оказало изследването за по-възрастните дамите. Те изглеждали с 3 години по-млади, когато са с щастливо изражение, в сравнение с мъжете на същата възраст. Имало значение и кой оценява снимките. Старите хора обикновено "добавяли" излишни години, докато младите участници в експеримента подмладявали допълнително портретите с 1-2 години.

Предишно изследване установи, че жените със закръглени бузи и меки черти на лицето изглеждат по-млади, отколкото са в действителност. Отслабването с 4-5 килограма, което се равнява на една мярка по-малки дрехи, изостря чертите им и те изглеждат по-възрастни с около четири години, пише вестникът.