Свикнали сме да вярваме, че ключът към красотата и здравето е в правилното хранене и спорта, но май е време да се замислим дали в това твърдение няма и подводни камъни. Оказа се, че може би високата физическа активност не се отразява съвсем благоприятно на лицето ви. Всъщност, различните спортове могат да нанесат различни поражения на кожата, докато работим за стегнато тяло.

Мелани Грант е известна като козметичката на звездите и знае всички тайни за красивата кожа. Днес тя е готова да ни каже какво причиняват отделните спортове на лицето ни и как да отреагираме, за да продължаваме да имаме хубава кожа.

Джогинг – подпухване



Много дерматолози казват, че могат да познаят дали един човек тича често, само като погледнат лицето му. Истината е, че редовният джогинг може да доведе до по-уморен и подпухнал вид, а причината за това са слънчевите лъчи.

„Малко или много, тичащите често се оказват на пряка слънчева светлина. Колагенът и еластичността на кожата я правят по-гладка и свежа, но слънцето изчерпва много по-бързо запасите на колаген в тялото. Съответно лицето ни се състарява“, казва Мелани Грант и съветва, ако тичате често, винаги да нанасяте слънцезащитен крем, преди да излезете.

Плуване – сухота



Хлорът в басейните сваля естествените мазнини, които произвежда кожата ви и я изсушава.

„Не се сещам за нищо, което да изсушава кожата повече от хлора в басейна. Ако сте страстни плувци, задължително си слагайте хидратираща маска веднъж седмично и използвайте крем всяка нощ преди лягане“, съветва Мелани.

Каране на велоергометър – наранявания

Или каране на колело. Това е забавен и приятен начин да горите калории и да стегнете краката си, но може да увреди кожата ви.

„Интензивните упражнения и въртенето на педалите са чудесни за тялото, но в същото време стимулират хормона на стреса, кортизол, което може да доведе до възпаления на кожата. Видимите симптоми могат да бъдат зачервяване и прекомерна чувствителност. За да имате полза за тялото си и да спасите кожата си, трябва да заложите на правилно хранене и добра козметична поддръжка. Съветвам ви да се снабдите със серум, съдържащ хиалуронова киселина и да приемате витамин В комплекс, за да задействате противовъзпалителния процес. Използвайте маска два или три пъти в седмицата“, споделя Мелани Грант.

Интензивни и силови тренировки - пъпки



Всички тренировки, които ви карат да горите стотици калории за по-малко от час, са чудесни за тялото ви, но потенето и груповите тренировки водят до обмяната на много бактерии, съответно и до възникване на кожни проблеми. Ако използвате гирите във фитнеса или други уреди, до които се докосват много хора, е съвсем възможно по лицето ви да се появи акне, дори и по принцип да не страдате от проблемна кожа. Също така, знаем че бактериите виреят на топли и влажни места. Потното ви тяло и лице са перфектната среда за тяхното развъждане.

Ето какво съветва Мелани да предприемете:
„Използвайте почистващ продукт за лице веднага след тренировка, за да свалите мръсотията, потта и бактериите от лицето си. По този начин ще предотвратите появата на акне“.

Йога – зачервяване



И по-специално горещата йога, защото както е известно, високата температура ни кара да се зачервяваме. Горещината стимулира по хормонален път появата на мелазма – пигментни петна.

„Ако зачервяването по лицето се появява само по време на горещата йога и остава дълго след края на тренировката, заложете на серум или крем, който свива кръвоносните съдове“ съветва звездният козметик Мелани Грант.

Четете още: „По женски“ с д-р Гергана Манолова: Как да се грижим за кожата си през зимата?