Косата също се нуждае от витамини и минерали, за да бъде красива и здрава.

Но, ако имаме предвид, че една четвърт от обема на косъма се дължи на водата в него, то хидратацията е от първостепенно значение.

Така че поемайки течности в изобилие, не само пречиствате организма си от отрови, но и поддържате косата си блестяща. Тя ще бъде гъвкава и мека само, ако е достатъчно снабдена с вода.

Желязото е необходимо за пренасянето на кислород до косъма.

Ако в храната липсва достатъчно желязо, косата изпитва глад за кислород. Може да се поема като хранителна добавка, но желязо има в достатъчни количества в червеното месо, зеления грах и фасула и в копривата.

Цинкът предотвратява косопада. За да стигне до организма ни, трябва да се набляга на морските храни и месото.

Пигментацията на косата зависи от наличието на мед. Колкото повече мед в храната, толкова по-блестящ цвят на косъма.

Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество от минерала, а той може да се набави и от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.

За здравето на скалпа се грижи витамин А. Него го има в млякото и млечните продукти, в яйцата, черния дроб, като от бетакаротиновите плодове са известни кайсийте и морковите.

Протеините изграждат корена на косъма, а витамините В и С се грижат за здравината му, подпомагат растежа и предотвратяват цъфтенето.

Богати на протеини са всички животински продукти – месо, мляко, яйца; има ги и в зърнените храни и ядките.

В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата има и витамин В, а витамин С съдържат чушките, кивито, всички цитруси и магданозът.

Източник: kozmetikata.com