Автор
Woman.bg

Идеален грим за офиса – упътване за начинаещи

Семпъл или ярък, сдържан или прелъстителен – какъв трябва да е идеалният грим за офиса, ако нямате определен дрес-код? Как да не прекрачите границите на допустимото и какви правила да спазвате, ако сте начинаещи в тази сфера? Консултирахме се с експерт, за да отговорим на тези въпроси.

Златното правило на офис-грима е, че трябва да стои естествено. Когато си избирате гримове, наблегнете на по-убитите цветове. Задачата ви е да изглеждате представително, а не предизвикателно. Подберете декоративни средства, които да се доближават максимално по нюанс до естествения цвят на кожата, веждите и устните ви. Аленото червило и опушения грим оставете за вечерта.

Ако имате време, преди гримиране ползвайте маска за лице, която да изглади и успокои кожата ви. Така ще изглеждате по-отпочинали. В деловия грим важна роля играе доброто състояние на кожата. Във вечерния грим ярките неонови сенки и обемните перлени устни може да привличат погледите, но на работа тези акценти са неуместни.

Изравнете цвета на лицето с фон-дьо-тен с лека текстура – такъв се нанася по-лесно.



Ако искате да ползвате сенки за очи, наблегнете на по-спокойните цветове (телесен, бледо-кафяв, млечнобял, прасковен или бежов). Желателно е сенките да не съдържат отразяващи светлината частици. По-светли нюанси можете да нанесете от вътрешното ъгълче на окото до средата на клепача. По-тъмни сенки сложете на гънката на клепача и във външния ъгъл на окото. Така ще постигнете красив и изразителен поглед, който при това ще изглежда естествено.

Можете да ползвате очна линия и в офиса, при това острите връхчета могат да направят очите ви по-изразителни и визуално по-големи. Обаче трябва да внимавате да не прекалите с размаха и яркостта. Излизащото от ъгълчето на окото крайче не трябва да е твърде дълго, но задължително трябва да сочи нагоре. Линията трябва да е тънка, широките линии са неуместни.

Можете да очертаете очите си с кафяв или сив молив. Добре е да поразмажете границата на контура, за да маскирате неравностите, които на офис-осветление ще станат много по-видими.

Ако носите очила, слагайте си руж, само докато сте с очилата си. Ако страдате от късогледство, очите ви ще изглеждат по-малки през лещите на очилата. Можете да ги увеличите визуално, като коригирате линията на клепача с молив. Направете очите си и по-изразителни с помощта на различни нюанси сенки – акцентирайте средата на клепача със светъл цвят, а гънката на клепача я очертайте с по-тъмни сенки. Размийте старателно границите между контрастните нюанси.



В офис-грима можете да ползвате матово червило или нежен гланц за устни.

Ползвайте кафява или черна спирала без „суперефекти“. Твърде театралните мигли ще стоят неуместно в работна среда.

През деня напръсквайте лицето си с термална вода, за да избегнете лющене и изсушаване. Носете си матиращи салфетки – те винаги са актуални и са must have артикул за всяка жена.

Четете още: Как да се грижим за мазната кожа на лицето?