Автор
Ива Петрова

Имате целулит? Правете това евтино и просто нещо и ще изчезне!

Антицелулитните програми задължително включват скраб за тяло – тези процедури спомагат за изглаждане на повърхността на кожата, отварят порите, подхранват кожата и стимулират обменните процеси в тъканите.

Нанасянето на скрабове с масажни движения осигурява дълбоко проникване на съставките, което се отразява благотворно на състоянието на подкожния слой тлъстини. Срещу целулит можете да ползвате както готови скрабове, така и домашно приготвени – ефективността им зависи само от действащите вещества.

Основен компонент на всеки скраб са абразивните частици. Тъй като целулитът представлява удебелен слой кожа, въпросните частици могат да бъдат и доста едри. Втората ключова съставка на скраба за тяло с антицелулитно действие е вещество със загряващ ефект. В готовите скрабове от магазина тези компоненти обикновено реагират химически при контакт с кожата.



Домашните скрабове срещу целулит включват омекотяващи и овлажняващи съставки. Най-популярното и ефективно средство, което можете да си направите вкъщи, е скрабът с кафе. Достатъчно ще е да вземете една чаша използвано мляно кафе (от филтъра на кафемашината ви или от цедката за турско кафе) и да я смесите с омекотяващи и подхранващи съставки. Кафето се съчетава отлично със зехтин. Този скраб трябва да се втрива дълго, с активен масаж на проблемните места. Кафето деликатно ексфулира кожата, а зехтинът помага срещу суха кожа и поддържа еластичността на тъканите. Ако смесите мляно кафе с мед, ще получите двоен положителен ефект за кожата, защото медът извежда токсините и подхранва тъканите. Дълбоко почистващо действие има сместа от кафе и млян ориз, както и комбинацията кафе + хума.

Антицелулитните скрабове с морска сол са много ефективни – богатият минерален състав на сместа насища клетките с полезни вещества, а дребните зрънца сол почистват кожата от натрупани замърсявания и отпушват порите. Можете да смесите морската сол с мед, мляно кафе, зехтин или кисело мляко.



За по-мека и гладка кожа можете да използвате като скраб и пшеничен грис. Смесете го с олио/зехтин и добавете като загряваща съставка масло от грейпфрут, хвойна или евкалипт.

Домашният скраб от канела действа меко и нежно, активирайки подкожните обменни процеси. Прави се от канела, лют пипер, кисело мляко и масло от пшеничен зародиш. Сместа се нанася с леки втриващи движения и се оставя да действа 5 минути. После се измива, а кожата се намазва с овлажняващ или антицелулитен крем.



Готовите скрабове за тяло срещу целулит могат да съдържат смлени черупки от кайсиеви костилки или бадеми, ефирни масла със загряващ ефект и химични съединения, които да омекотяват кожата и да улесняват проникването на други съставки дълбоко в дермата. Когато си избирате антицелулитен скраб, обърнете внимание не само на абразивните частици в състава, но и на минералните масла и течните витамини.

Не забравяйте, че антицелулитният скраб трябва да се прилага в комбинация с други процедури – компреси, масажи, гимнастика, специални кремове и гелове. Само „масираната атака“ може да ви отърве от целулита и да направи кожата ви отново гладка, еластична и приятна на цвят.