Отърваването от досадната двойна брадичка скоро може да стане толкова лесно, колкото поставянето на инжекция, пише в. "Дейли експрес".

Ако американското Управление за контрол и лекарствата на храните даде зелена светлина, новаторското лечение обещава премахването на неугледното натрупване на мазнини под долната челюст с инжекция. Така хората ще могат лесно да се отървават от двойна брадичка, без да им се налага да прибягват до операция или диета.

Четете още: Хигиената в козметичната рутина

Процедурата включва инжектирането в кожата на специално формулиран химикал, ATX-101, който унищожава мастните клетки, известни като субментална мазнина или двойна брадичка. Новаторското лечение с ATX-101 предстои да бъде разгледано от американското Управление за контрол на храните и лекарствата, преди регулаторният орган да се произнесе през май. Ако получи одобрение в САЩ, процедурата ще може да си "проправи път" и към Европа.

Експерименталното лекарство е версия на деоксихоличната киселина - молекула, естествено произвеждана от тялото, за да подпомага унищожаването на мазнините. ATX-101 намалява субменталната мазнина, като необратимо нарушава мембраните на мастните клетки и причинява тяхното унищожение.

Лечението понастоящем е в тестова фаза с 1600 души в Европа и САЩ. Производителите на ATX-101 от "Kythera Biopharmaceuticals Inc" съобщават, че над 90 процента от хората, тествали лекарството, са запазили постигнатото съществено намаляване на субменталната мастна тъкан до две години след прилагането му.

На този етап желаещите да се отърват от досадната двойна брадичка се подлагат на инвазивни хирургични процедури като липосукция или лифтинг на шията и лицето.



Източник: БТА