Преди да посегнете към каквито и да било лечебни средства, добре е първо да установите причината за пожълтяването на ноктите ви!

Според дерматолозите лакът за ноктите не е единственият фактор за този проблем. Ето защо, за да получите правилна диагноза и лечение, е добре да се обърнете към специалист. Трябва също така да вземете предвид и факта, че пожълтяването на нокътната плочка може да се дължи на редица други здравни проблеми. След като веднъж изключите тях като евентуален повод за жълтеникавия цвят, е добре да се доверите на следните няколко стъпки, които да прилагате редовно при грижите за ноктите си, за да възвърнете техния блясък и здравина. Те са колкото незаменими и безценни, толкова и елементарни и бързи за изпълнение.

Избягвайте честото лакиране

Прекаленото лакиране вреди на ноктите. Затова, при всеки възможен случай, го избягвайте. Не е тайна, че цветният лак предизвиква пожълтяване на нокътната плочка, а дерматолозите неслучайно съветват ноктите да се оставят да си отдъхват поне веднъж или два пъти в седмицата.

Използвайте базово покритие

Не забравяйте, че основата, която поставяте преди лака, освен че помага на цвета да се задържи по-дълго време върху ноктите, изпълнява и защитна функция. Ето защо препоръката на дерматолозите е да превърнете нанасянето на базово покритие в навик и да го правите всеки път, когато лакирате ноктите си. Той е ефикасна бариера срещу вредните вещества, съдържащи се в лака.

Обърнете внимание на съдържанието

Никога не пренебрегвайте съдържанието на боята в лаковете, които избирате. Химическите съставки, които трябва да избягвате, са:

formaldehyde resin
formaldehyde
toluene
dibutyl phthalates (DBP)
camphor

Търсете надписа "5-Free" - той означава, че нито една от тези 5 вредни съставки не се съдържа в дадения лак за нокти. Съществуват и лакове в категория "4-Free", които не съдържат Formaldehyde, Formaldehyde resin, Toluene и DBP. Друга категория е "3-Free". Тук вече не се съдържат само съставките Formaldehyde, Toluene и DBP.

Запомнете!
Освен че могат да нарушат здравината и да увредят естествения цвят на ноктите ви, тези 5 елемента са вредни и за бременни жени.

Поддържайте ноктите си винаги чисти

За да запазите здравината и свежия вид на ноктите си - ако са пожълтели или замърсени или ако забележите малки маслени петънца върху тях, капка лимоново масло е перфектен начин да възвърнете блясъка им.

Поправете щетите с накисване

Ако петната са светли, опитайте да ги отстраните с капка избелваща паста за зъби. Разтъркайте я нежно с влажна кърпичка за няколко минути, след което изплакнете. Ако петната са по-тъмни и трудни за отстраняване, могат да бъдат осветлени с помощта на водороден прекис. Ето как:

1. Смесете 3-4 с.л. водороден прекис с ½ чаша топла вода в купа, като разбъркате добре.
2. В получената смес накиснете ноктите си за две минути
3. С помощта на мека и чиста четка за зъби внимателно изтъркайте и изгладете повърхността на ноктите, след което повторно потопите ноктите в купата.
4. Изплакнете ръцете си и ги намажете с меден вазелин или зехтин. За максимален резултат повторете този процес два до три пъти седмично.

Масажирайте ноктите


Масажът стимулира кръвообращението в тази област, което от своя страна прави ноктите по-здрави и сияйни.

Избягвайте лакочистители с ацетон

Това химическо съединение сериозно уврежда състоянието на нокътната плочка, изсушава я, води до потъмняването и пожълтяването й и я прави чуплива.

Поддържайте балансиран хранителен режим

Яжте храни, богати на желязо, витамини и протеини. Старайте се колкото се може по-често да включвате към ежедневното си меню пресни зелени зеленчуци.

Четете още: 17 златни правила за нанасяне на лака