Автор
Woman.bg

Как да изберем правилния цвят за косата си след 40-те и 50-те

С годините косите ни постепенно започват да се покриват със сребристи косъмчета, които с наближаването към 50-те стават все повече и повече. Причината е в намаляване производство на меланин (пигмент, който придава на косата наситения й цвят), при чието драстично ниско ниво косата започва да побелява.

Проучвания сочат, че до навършването на 50-годишна възраст, косите на половината от жените са с 50% побелели косми. Лошата новина е, че загубата на естествения цвят на косата с годините води и до своите странични ефекти: човешката коса еизградена основно от протеини, които са 65–95% от нейния състав. Протеините и меланините поглъщат ултравиолетовата светлина, което с времето води до тяхното разрушаване. При отсъствието на меланин обаче цялата функция се поема единствено от протеините на косата, което води до нейната дехидратация и разрушаването на веществата, които я изграждат.

За щастие има и добра новина! Правилно избраният цвят за косата може да възстанови естествената жизненост и виталност на косата ни, но и да възвърне младежкия блясък върху лицето ни.

Ето как да изберем правилния цвят боя за коса след 40-те и 50-те години, когато белите косъмчета увеличат броя си:

1. Ако кожата на лицето ви е бледа, избягвайте тъмните цветове

Тъмните цветове върху светлата и бледа кожа правят изтъняването на косъма по-видимо. Плюс това, новопоявилите се бели краища в основата на скалпа контрастират силно на тъмните нюанси, а това не е особено естетично.

2. Подходящи светли нюанси за бледа кожа

Светлорусите нюанси върху бледа кожа пък изискват повече грим, за да се прояснят чертите на лицето ви. Като базов оставете светлия цвят. Подходящ избор са оттенъците в карамелено, златисто и медено. Добра идея са и нюансите в спектъра на червеникавите и светлокестенявите цветове.

3. За матова кожа – два-три нюанса по-светли тонове

Ако косата ви винаги е била с тъмен цвят, а кожата ви е по-матова, сега е моментът да опитате с два или три нюанса по-светли тонове с топъл оттенък. Ако сте с естествен студен тъмно кафяв или черен цвят, изберете например шоколадов нюанс.

4. Кичурите отиват на светла кожа

Ако сте (или искате да бъдете) блондинка, малко контрастни цветове ще придадат на кожата ви по-здравословен и мек блясък. Например няколко изсветлени кичура ще направят чудеса за вашето младежко излъчване. Добра идея в случая са кичурите в карамелени тонове. При избора си на тъмно руси цветове, търсете такива, придаващи повече блясък.

5. Горните правила важат и за естествено кестенявата коса

При избора си на подходящ кестеняв цвят се придържайте в рамките на не повече от 2-3 тона по-тъмни или по-светли от естествения ви цвят нюанси. Добре е да знаете също така, че кестенявият цвят изисква повече поддръжка. Молекулите на червената и кестенявата боя се отмиват много по-бързо от тези на другите цветове.