Как да миете лицето си правилно, за да имате перфектна гладка кожа

Покрай пандемията все повече обръщаме внимание на хигиената на ръцете си, но истината е, че лицето е също толкова важно. Дори е необходимо не само да го измиваме всеки ден, но и да се съобразим с типа на кожата си, за да бъдем красиви. Защото, скъпи дами, знаете че ключът към хубостта е в перфектната гладка кожа, нали?

Освен това, редовното измиване на лицето спомага да запазим свежия си вид и дори да забавим процеса на стареене. Хубаво е да обливаме лика си с вода поне веднъж дневно, а за тези от вас, които живеят на силно замърсени места, е препоръчително да го правят дори по-често. Не забравяйте, че кожата на лицето е изложена постоянно на облъчване, на слънчевите лъчи, на замърсения въздух и какво ли още не. Затова се грижете добре за нея, а миенето е най-основното, което можете да направите. А и най-доброто.

Също така е добре да знаете, че водата е най-ефективното почистващо средство и скъпите лосиони не могат да я заменят. Нищо не измива мазния слой и мръсотията по-добре от нея.

А за какво трябва да внимавате при измиване на лицето?

Тялото винаги ви подсказва най-точно от какво се нуждае и кое му идва вповече. Когато говорим за грижите за лицето и по-специално за измиването му, трябва да обърнете внимание как чувствате кожата си след това. Ако я усещате суха и ви се струва някак че ви опъва, то тогава означава, че сте прекалили с миенето и тя е лишена от естествената си мазнина и липиди. Винаги след измиване трябва да чувствате кожата си мека, освежена, но в никакъв случай суха и пристегната.

По колко пъти трябва да мием лицето?

Според много дерматолози, най-добре е да измиваме лицето си два пъти дневно - сутрин и вечер. Някои отричат сутрешното миене, но е препоръчително да се посъветвате с дерматолог, който да установи какъв тип е кожата ви и дали е препоръчително да миете лицето си сутрин, или само вечер.

Колкото до сапуните и почистващите пяни - вече споделихме, че водата е най-доброто средство за почистване. Всякакви други продукти могат да изсушат кожата ви, но отново ще отбележим, че ако даден продукт ви е препоръчан лично от дерматолог, то тогава последвайте съвета му. Но ако имате суха кожа, в никакъв случай не използвайте сапун.

Разбира се, в случай, че сте решили да не измивате лицето си сутрин, можете да изберете и друг момент от деня, за да го направите. Добре е това да се случи, когато лицето ви е най-замърсено, например след тренировка, когато сте се изпотили.

Много, много важно: Каква трябва да бъде температурата на водата?

Тук най-важното правило, с което трябва да се съобразявате, е: Нищо не трябва да предизвиква шок или неприятни усещания за кожата ви. Вече се досещате, че леденостудената или горещата вода отпадат като вариант. Използвайте топла или хладка вода. Измивайте лицето с нежни движения, забравете за прилагането на сила или търкане.

Бонус съвет: Измиването на лицето с вода е най-добрата грижа за кожата ви, но ако се гримирате и залагате на фон дьо тен, пудра или подобни продукти, то използвайте мицеларна вода. Първо почистете хубаво грима и след това наплискайте лицето си с вода от чешмата, като не оставяйте никакви остатъци от мицеларната вода.

Четете още: 6-те неща, които Ел Макферсън практикува, за да продължи да бъде Тялото, дори на 57!