Автор
Woman.bg

Как да миете лицето си, за да не влошите състоянието на кожата

Всеки ден почистваме лицето си, дори и да не сме слагали грим. Някои от нас допускат определени грешки, а не бива.

"Почистването на лицето се оказва една от най-често срещаните грешки в грижата за кожата, които хората правят", казва дерматологът Уитни Боу. Ако не миете правилно лицето си, може да имате много проблеми с кожата и дори да предизвикате преждевременно стареене.

Ето и няколко съвета как да измиете лицето си по правилния начин:

1. Премахване на грима - най-лесният начин е като използвате тоалетно мляко за почистване на сенките и фон дьо тена. Нанесете го със сухи пръсти, а след това изплакнете лицето с вода.

2. Давайте си почивки от продуктите за почистване на лице - внимавайте какви продукти използвате, защото може да се окаже, че ще раздразните кожата си. Ако през деня не сте слагали грим, то тогава използвайте слънцезащитен крем на лицето си. Вечерта, преди лягане, не слагайте на лицето почистващ лосион, а само изплакнете с вода. Ако от време на време си давате почивки от продуктите за почистване на лице, то това ще е благоприятно за кожата.

3. Внимавайте с каква температура на водата миете лицето си - мит е, че горещата вода отваря порите, а студената ги затваря. Не бива да използвате обаче много топла вода, защото това ще доведе до прекалено изсушаване на кожата и поява на акне. С хладка вода е най-добре да измивате лицето си. Имайте го предвид, когато правите ежедневното почистване на кожата си.

4. Не прекалявайте с ексфолиация (пилинг) на кожата - това може да доведе до някои проблеми, като дехидратация, изсушаване на кожата и дори възпаление. Правете го веднъж или най-много два пъти седмично.

5. Кърпа за лице - бъдете внимателни, с каква кърпа ще подсушите лицето си.Не използвайте една и съща кърпа за лице и тяло. Проблемът е, че влагата привлича бактериите и им позволява да се развиват върху кърпата ви. Това не вреди, ако подсушавате тялото си, но тези бактерии може да се озоват върху лицето ви, а това не бива да се случва. Затова ползвайте мека и чиста кърпа само за лице.

6. Помислете за хидратацията - веднага след измиване и почистване на лицето, докато кожата ви все още е влажна, използвайте продукти за овлажняване на кожата. Има различни видове кремове за това. Използвайте овлажнител, който да запази влажността в тъканта и да предпази епидермиса от увреждане и изсушаване.