Освен изборът на конкретен парфюм, който трябва да бъде съобразен с времето и мястото, от голямо значение е и начинът, по който трябва да го нанасяме. В стремежа си да впечатлим околните, често пъти обаче правим недопустими грешки.

Ето кои са най-често срещаните от тях, както и златните правила, които трябва да спазваме всеки път при нанасяне на любимия си аромат:

1. Нанасяйте парфюм винаги на чиста кожа. Колкото по-чиста е кожата, толкова по-лесно тя абсорбира аромата, задържайки го за по-дълго време през деня.

2. Никога не нанасяйте прекалено много парфюм. От изключително значение е да не прекалявате с пръскането, особено когато става въпрос за силен и наситен аромат, подходящ за вечерно парти например.

3. Не впръсквайте от аромата директно в косите, тъй като това ще доведе до по-бързото им изтощаване. По-добре ароматизирайте първо четката си за коса и след това се срешете с нея. Добре обаче е да знаете, че мастните жлези по скалпа правят миризмата по-натрапчива и това не е препоръчително място за ароматизиране.

4. Може директно да нанасяте парфюма върху кожата си върху пулсовите места. Такива са китките, шията, гърдите, лактите и зад коленете. Много кръвоносни съдове минават близо до кожата в тези места и топлината и движението на кръвта разнася по-лесно аромата по тялото. Така топлината, която тялото излъчва, ще е заедно с аромата на парфюма.



5. Винаги нанасяйте парфюма отдолу нагоре на тялото си, тъй като това е и посоката, в която топлината нараства и ароматът ще се задържи за по-дълго време.

6. Никога не търкайте китките си едни в други, тъй като това тушира ефекта и допринася за разсейването и намаляването на аромата.

7. Не нанасяйте едновременно парфюм на всичките пулсови места, защото така ще предозирате нормалното количество парфюм.

8. Казваме и твърдо „Не“ на навика да пръскаме във въздуха, за да минем през образувалия се парфюмен облак. Това не само че ще изхаби парфюма ви по-бързо, а не искате да се разделите със скъпата си придобивка толкова лесно, нали?

9. Ароматите издържат и се усещат по-силно на добре хидратирана кожа. Което пък обяснява защо през лятото парфюмите имат по-наситен аромат, което от своя страна налага и използването на по-леки и свежи аромати.

10. Ако се впръсква зад ушите, първо намокрете с парфюма връхчетата на пръстите си и после го втрийте

11. Ако се впръсква зад коленете, нека бъде умерено, защото уханието там ще се запази най-продължително

Четете още: 5 лоши навика, които водят до увисване на кожата и 'тъжно' лице