Автор
Woman.bg

Как да се грижите за кожата си след почивка на море

Печенето на слънце винаги е стресиращо за кожата – тя се обезводнява и лющи, често се появяват пъпчици и дори нови бръчки. Консултирахме се със специалист по органична козметика, за да ви помогнем да възстановите кожата си след почивка на море.

1. Възстановяване след изгаряне

Лятно време все ни се иска да прекараме повечко време на слънце… Но продължителното печене при мнозина води до болка. Лесно ще разберете дали сте изгорели – кожата ще е зачервена и гореща, ще я усещате обтегната, раздразнена и болезнена.



Можете да намалите неприятните усещания с алое вера – сокът на това растение овлажнява и омекотява кожата и спомага за регенерацията й. Добре ще е в аптечката ви да има пантенол – той има заздравяващо действие и предпазва кожата от външни дразнители. Един съвет от нас – нанасяйте пантенола не само на кожата си, но и на изсушената от слънцето коса, за да възстановите естествената й жизненост.

2. Скраб

След усилено печене на слънце кожата може да започне да се лющи или дори да се бели. Процесът може да продължи седмици наред. За да подсилите ефекта на овлажняващите кремове, добре е за начало да почистите кожата от мъртвите клетки. За целта можете да ползвате домашно приготвен скраб с дребни и меки частици, които да не травмират кожата.

Смесете пудра-захар (или овесено брашно) със зехтин, а ако нямате алергия към лактоза, можете да добавите и натурално кисело мляко. Ще получите чудесно средство, което ще ексфолира нежно кожата ви, ще я овлажни и успокои.

3. Грижа за лицето

За жалост слънцето не ни носи само хубав тен. Ултравиолетовите лъчи спомагат за разрушаването на мембраната на клетките и на повърхностния защитен слой кожа. В резултат на това кожата губи естествената си влага, без която не може да изработи достатъчно колаген и еластин. Можете да й помогнете само чрез активно овлажняване.



Овлажняващите маски от естествени съставки – смлян зелен чай с кисело мляко, авокадо със сметана или просто пюре от краставици – ще успокоят кожата ви. Обърнете внимание и на органичните серуми и кремове, базирани на витамин С, ретинол (витамин А) и витамин Е – те забавят процесите на стареене, задържат влагата в кожата и стимулират възстановяването на клетките.

4. Овлажняване на кожата на тялото

На плажа кожата ни се излага не само на слънчева светлина, но и на горещ вятър, солена или хлорирана вода. Това със сигурност я изсушава. Добър овлажняващ ефект имат натуралните масла, които от векове са познати на човечеството като извор на здраве и красота. Зехтин, кокосово масло, масло от жожоба или карите, масло от гроздови семки – всичките те са богати на ненаситени мастни киселини, заздравяват микропукнатините по кожата и я правят стегната и еластична.



Важно е да знаете, че не бива да нанасяте масла на изгоряла кожа. Освен това добре ще е да пробвате последователно няколко различни масла, за да изберете най-добрия вариант за вас. След „чистите“ тестове можете да пробвате и комбинации от масла.

5. Красотата отвътре

Храненето и режимът на поемане на течности са не по-малко важни за възстановяването на кожата от козметичните процедури. Както сигурно знаете, препоръчително е да пиете поне литър и половина вода на ден, да ядете достатъчно плодове и зеленчуци и да поддържате кожата си с перорален прием на витамини.

6. Запазване на ефекта

След почивка ни се иска да запазим за по-дълго време хубавия тен и свежия цвят на лицето. За тази цел можете да ползвате едно просто домашно средство – кубчета лед от чай от лайка. Ако масажирате лицето си с такива ледчета всяка сутрин, ще овлажните кожата и ще повишите еластичността й.

Освен това, ако вече сте били на море и не планирате нова лятна отпуска, няма да е зле да подготвите кожата си за есента. Пригответе си нужните натурални козметични средства и пазете красотата си!