Автор
Woman.bg

Как да се избавим от тъмните кръгове под очите

Кожата около очите е изключително нежна и деликатна. Затова и при грижите за тази най-фина зона от лицето трябва да подхождаме с двойно по-голямо внимание и старание. Въпреки че появата на бръчици и тъмни кръгове около очите обикновено е характерна за дамите в по-напреднала възраст, този проблем все по-често се наблюдава и при по-младите жени.

Сигурно вече сте чели на поне сто места, че не бива да си лягате да спите с грим, да пиете алкохол преди лягане или да се лишавате от сън. Точно тези три неща са най-честите причини за възникване на зачервяване, подпухналост и тъмни кръгове под очите.



За да направим рамката на очите си сияеща и гладка, има няколко ефективни средства, които е добре да знаем и прилагаме често:

Започнете златното правило, че профилактиката е по-лесна от лечението

Грижите за кожата около очите трябва да започне преди появата на първите бръчици – тогава те ще възникнат значително по-късно!

„Калявайте“ очите си

Това може да ви звучи нелепо, но ще ви помогне да се събудите сутрин, да повдигнете общия си тонус и да подобрите кръвообращението. Пригответе си две купички с вода – едната с топла, а другата със студена. Навеждайте се поетапно ту над едната, ту над другата, напръсквайки очите по 8 поредни пъти. Повторете упражнението 3-4 пъти съответно над едната и над другата купа). Старайте се да държите очите си отворени, възможно е да усетите леко парене. Това упражнение е известно и като „масаж на очната ябълка“. Последното напръскване трябва да е със студена вода.

Има и друг начин – замразете смес от черен и зелен чай в специална форма за лед и с получените кубчета разтривайте кожата около очите всяка сутрин. Процедурата не само е полезна, но и ще ви помогне да се разсъните.



Не забравяйте масажите

Леките потупвания с върховете на пръстите (показалец и среден) по 3 минути всяка сутрин и вечер ще предотвратят застояването на течност и ще подобрят кръвообращението.

Ползвайте крем

Не забравяйте, че кремът трябва да е специален – кожата около очите е много тънка и чувствителна и изисква по-особени грижи. Най-добре го разпределете с леки потупвания веднага след масажа. Наложете си самодисциплина и нанасяйте крема два пъти всеки ден – сутрин и вечер.

Правете си маски

Освен купешките кремове и гелове можете да ползвате редица натурални средства от кухненското шкафче:

Маска от извара

Вземете една супена лъжица мека извара от хладилника (но не и замразена!) и я наложете като компрес на очите. Оставете да действа 15 минути, след което измийте с памучен тампон, напоен със студен неподсладен чай.

Маска с краставици

Въпреки високото си водно съдържание краставицата чудесно извлича излишната течност. Изрежете две кръгчета от прясна краставица и ги сложите на очите си. След процедурата изплакнете лицето с хладка вода.



Картофена маска

Тази маска ефективно премахва тъмния цвят под очите и също може да се прави по няколко начина. Настържете картоф на едро ренде (или го нарежете на кръгчета) и наложете картофен компрес на очите си за 20 минути. Но не прекалявайте с картофените маски – ако краставицата е подходяща за ежедневна употреба, то картофените компреси не бива да се прилагат по-често от веднъж седмично!

Маска с чай

Охладете мокри пакетчета чай и ги сложете на очите си за 15 минути. Това е изпитано средство за премахване на тъмните кръгове и подпухналостта. Впрочем неподсладеният чай помага и при възпалителни процеси и може бързо да елиминира признаците за изкарана безсънна нощ. Ако си правите чая с насипни листа, просто намокрете в чая памучни дискове и ги ползвайте като компрес.



И за финал един важен съвет! Ако вече от години безуспешно се борите с тъмните кръгове под очите, може би причината не е недоспиването или преумората. Замислете се дали проблемът не ви е предаден генетично. Ако у роднините ви подобни белези няма, време е да се обърнете към лекар – постоянните тъмни кръгове под очите може да са признак за заболяване на вътрешните органи!

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.