Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Как да се погрижите за себе си при намаляваща Луна

Много неща в нашия живот са подчинени на небесните тела и в частност на най-близкото до нас небесно тяло - Луната. Особено с нея е свързан нежния пол. Следвайки фазите на Луната и опитвайки се да приспособите живота си към тях, ще намерите голяма хармония със себе си и самата Вселена.

Времето след пълнолуние и преди новолуние се нарича намаляваща Луна. Това е най-подходящият период за освобождаване от старото, остаряло във всеки смисъл на думата. Освободете се от козметиката, която вече не ползвате или гримовете, които не харесвате.



При намаляваща Луна е добре да се прави депилация, различни почистващи козметични процедури, да се премахват бенки и брадавици. Прекрасно време за очистваща диета.
Посъветвайте се с козметолог и обсъдете възможността за дълбоко почистване на лицето. Антицелулитните процедури сега имат по-голям ефект.

Ето няколко рецепти за домашни ексфолианти и пилинг, които ще помогнат на кожата ви да се освободи от излишното и да се обнови.

Скраб – пилинг за лице
Продукти: някакъв крем или зехтин (трапезно олио); 1/2 чаена лъжичка готварска сол; малко лимонов сок.
Сипете върху дланта си крема (зехтин, олио), сол и лимонов сок. Разтрийте течността между двете си длани и с тях масажирайте лицето и шията. Търкайте нежно и равномерно. Ако натискате грубо и енергично, това ще нарани кожата.
Измийте сместа с топла вода. След тази процедура лицето става гладко и нежно.

Скраб за почистване с мед и кафе

За този скраб използвайте утайката, която остава на дъното на чашата след варено кафе. Вземете 2 чаени лъжички от тази гъста смес, добавете към нея супена лъжица мед. И по желание 1 капка етерично масло, което харесвате най-много. Чаеното дърво и лавандулата имат добри почистващи свойства.
С тази смес внимателно разтрийте лицето за 2-3 минути, нежно и внимателно, без да натискате. Най-добре е да нанасяте скраб след горещ душ или вана, тоест върху добре загрята кожа. След това нанесете овлажняващ и хидратиращ крем за лице или съвсем малко бадемово (растително) масло. За чувствителна кожа е добре да намалите съотношението кафе на мед, например 1 или дори половин лъжица кафе на супена лъжица мед.



Почистване на опъната кожа
Продукти: 1/2 кофичка кисело мляко; 1 чаена лъжичка слънчогледово олио; сок от половин лимон.
Смесете и разбъркайте всички съставки, но в по-малки количества. Съхранявайте почистващият крем в хладилника.
Втривайте всеки ден по-малко от него на лицето и шията и измивайте с топла вода. Киселото мляко и олиото омекотяват и овлажняват кожата, а лимоновият сок укрепва естествената защитна киселинна мантия на кожата.

Глинена маска

Глината, особено бялата е незаменима в арсенала на борбата за чиста и здрава кожа. Тя абсорбира излишната кожна мазнина, почиства лицето от мъртвите клетки и стяга порите.
Ако кожата ви е склонна да е мазна или имате други проблеми, ще трябва да разредите глината с вода и след това да добавите към нея малко сок от алое. Нанесете получената маска за 10-15 минути.
Ако имате суха или по-зряла кожа, по-добре е да смесите глината със затоплена заквасена сметана и да я оставите на лицето си за 20 минути.

Маска за коса „Активиране“
Тази маска ще ви помогне да решите проблема с косопада и разделяне на краищата. За целта ще ви трябват мазно кисело мляко, супена лъжица мед и лъжица обикновена мая. Нанесете сместа върху корените на косата и по цялата дължина. Нужно е да държите маската поне половин час.