Всъщност ноктите ни имат ли нужда от тях? Със сигурност да. А защо тогава да ги махаме?

От една страна кожичката на нокътя има важна защитна функция за нокътното легло, от друга – разваля естетиката на маникюра. Имайки предвид нейната роля трябва много внимателно да я отстраняваме. Прави се не по-често от веднъж на 1-2 седмици.

Както вече казахме кожичката играе ролята на защитна бариера, затова не бива да я махаме цялата. Трябва да забравим за козметичната ножичка, както и за други подобни остри предмети. Нараняванията по кожата ще унищожат протекцията и различните видове бактерии ще имат свободен достъп до нокътното легло. В резултат на това ще се появи инфекция.

Махането на кожичките трябва да стане много внимателно и поради друга причина. Отстраняването им може да ги стимулира и те да станат по-твърди и дебели. За улеснение на процедурата, е добре да използваме специален лак. От него се нанася тънък пласт върху кожичките. При необходимост се повтаря. Накрая обилно се изплаква с вода.

Можем да си помогнем с портокалови клечки. Преди да боравим с тях, трябва да ги напоим със специален продукт. Той се среща в течен вариант, под формата на крем или като молив. Ако използваме молив, няма да се налага да прибягваме до портокаловата клечка. След нанасянето на продукта, кожичките се масажират, така по-лесно ще се отделят. След няколко минути (те трябва добре да омекнат) се изплакват ноктите. Едва когато сме сигурни, че нищо не е останало по тях, пристъпваме към махането. После намазваме третираните участъци с подходящо масло, за да могат да възвърнат еластичността си.

Банята с топъл зехтин или пък с масло от жожоба също ще ни помогне да отстраним кожичките. Потапяме пръстите си там за 10-15 мин. След това много по-лесно с портокалова пръчица ще избутаме кожицата. Редовната употреба на тези бани, ще направят твърдия и дебел израстък по-гъвкав и мек.