Първите признаци на остаряване на кожата идват именно на тази възраст, но ние знаем как да се борим с тях.

До 25-годишна възраст момичетата практически нямат проблеми с кожата на лицето – тя е стегната, гладка и сияеща. Но процесите на стареене ни настигат толкова бързо, че почти не успяваме да разберем защо е станало така. Експертите смятат, че състоянието на кожата се влияе не само от нездравословния начин на живот, но и от прекомерните грижи за красотата. Нека проучим защо кожата започва да губи еластичността си и как можем да предотвратим възрастовите изменения в нея.

Защо започвате да стареете

Първо – възрастовите изменения най-често са свързани с това, че нивото на хиалуроновата киселина (всички знаят за овлажняващите ѝ свойства) в организма естествено се понижава. Намалява и производството на колаген и еластин. Експертите вярват, че това е основната причина за образуване на бръчки и гънки и отпускане на кожата.

Второ – на определена възраст метаболизмът се забавя и това влияе както на вътрешните процеси, така и на кожата. Сериозен фактор е и външната среда – токсична атмосфера, слънчеви лъчи (плюс и изкуствено облъчване, ако ходите на солариум). А стресът, недоспиването и нездравословното хранене задълбочават още повече проблема.

Ехото на младостта

Това как изглеждате на 30 години до голяма степен зависи от начина ви на живот на 20. Ако на младини сте имали нередовен режим на спане, не сте се хранили здравословно и сте забравяли да пиете чиста вода в необходимите количества, както и ако сте се грижили неправилно за кожата си, със сигурност ще се сблъскате със загуба на еластичност и тонус на кожата.

Най-голямата грешка в грижите за кожата е използването на агресивни средства без препоръка, дадена от козметик или дерматолог. В случая говорим за пилинг. В състава на всички пилинг-средствата има гликолова киселина, но в различна концентрация. Само професионалистите знаят до какъв слой на кожата действат различните средства в различните случаи. Ако ползвате пилинг, без да познавате техниката на тази процедура добре, можете да предизвикате разрушителни процеси и обезводняване на кожата. После дори и специалисти трудно могат да върнат предишното състояние на кожата – иска се време, за да си възстанови тя нормалните механизми за подхранване на клетките.

Не при всички 30-годишни се наблюдава повяхване на кожата. Някои забелязват първите промени чак на 40 години. Всичко зависи от качеството и редовността на грижите, които полагате за кожата си.

Освен признаците на остаряване може да забележите и понижаване на тонуса на лицевите мускули – това може да е свързано и с пониженото оросяване и обогатяване с кислород и други необходими вещества във връзка с общото забавяне на метаболизма. В резултат контурът на лицето губи плавните си очертания.

Същият проблем се наблюдава и когато човек на около 30 години е преживявал сериозни колебания в телесното тегло – ту е отслабвал, ту е напълнявал. Това също може да се отрази на състоянието на кожата.

За да коригирате проблема, трябва да изберете козметични средства, съдържащи хиалуронова киселина, ретинол или пептиди – това са съставките, които подхранват, възстановяват и подмладяват кожата.

Четете още: 6 причини кожата ви да изглежда стара