Мнозина от почитателите на татуировките не се замислят какво ще се случи с тях при възрастовите промени, настъпващи по тялото с напредването на възрастта.

Процесът зависи от качеството на тяхната кожа, от размера на рисунката и от излагането й на слънцето. По този повод британски учен е създал формула, предвещаваща съдбата на татуировките.

Формулата позволява да се прогнозира как ще изглежда татуировката 20 години след поставянето й, пише в. "Монитор".

Подобни прогнози са важни за здравето на хората, които си правят татуировки, тъй като използваните мастила са до голяма степен базирани на тежки метали - живак, олово, никел и цинк.

Подобни прогнози са важни и от естетическа гледна точка. Създателят на формулата е Йън Еймс от лондонския Университетски колеж. Той е проучил разсейването на мастилото в слоевете на кожата, за да състави формулата, а после я е приложил върху някои татуировки, за да прогнозира тяхната бъдеща форма.

Вкарването на мастилото за татуиране първо поражда имунна реакция. Белите кръвни телца се опитват да изхвърлят замърсителя (мастилото). Така една част от него е елиминирана чрез лимфната система, докато останалото се озовава в плен на клетките под повърхността на кожата (фибробластите).

В процеса на стареене частиците от мастилото се разсейват под кожата, докато клетките се разделят или умират.

"Типът на кожата, възрастта, размерът на татуировката, излагането й на слънцето, видът на използваното мастило - всички тези фактори влияят върху начина, по който татуировката ще изглежда след време", казва създателят на формулата.

Той отбелязва, че най-фините детайли на татуировката ще се загубят първи, докато по-дебелите линии ще останат най-непокътнати. Фино изрисуваните татуировки могат да изглеждат много хубави в момента на направата им, но след 15 години бързо загубват финия си характер, допълва британският специалист.