Боядисването става все по-популярен метод и жените използват цвета на косата си, за да изразят това, което искат да бъдат.

Цветът на косата има голямо значение не само за външния вид. По последни проучвания във Великобритания 90% от жените смятат, че цветът на косата и прическата им играят роля за това как ще бъдат оценени и в работата.

Известен факт е, че коса, която е увредена, е по-суха, което причинява отслабването и, безжизнения вид и чупенето при разресване.

Цветът на косата на пръв поглед изглежда идеалното лекарство за възстановяване на лъскавината и блясъка и, но тези предимства са краткотрайни. Слабата коса запазва новия цвят по-кратко и отмиването става неравномерно.

Боя за коса

Има много различни бои за коса. Можете да изберете такива, които да дадат малка промяна на естествения ви цвят, и други, които тотално ще променят имиджа ви. Във всички случаи има два процеса, през които косата ви преминава:

- Отнемане на естествения пигмент на косъма, т.е. обезцветяване.

- Налагане на нов, изкуствен пигмент на косъма - оцветяване. Това е относително сложен процес, тъй като боите за коса често съдържат комбинация от различни оцветяващи молекули за формиране на крайния резултат.

Временна боя:


- Не премахват никакъв пигмент на косъма.
- Нанасят изкуствен пигмент по повърхността на косъма

Тъмна постоянна боя:

- Отнема част от пигмента
- Нанася голяма количество пигмент във вътрешността на косъма

Светла постоянна боя:


- Отнема естествения пигмент
- Нанася малко количество изкуствен пигмент във вътрешността на косъма