Лятото е тук. Горещо, страстно, с дълго чаканото слънце. Ноооо... Бъдете внимателни. Лесно се изгаря. Как да се предпазите и как да реагирате, ако все пак ви се случи?

Зачервената, болезнена кожа в най-добрия случай е ужасно неприятно усещане. Ако изгарянето е по-тежко, могат да се образуват мехури, да имате силен сърбеж, да усетите отпадналост и дори главоболие. Затова, в случай на слънчево изгаряне, трябва да се вземат спешни мерки.

На първо време избягвайте пряката слънчева светлина.

На плажа стойте под чадър и пазете главата си с шапка. Пийте много вода, защото организмът ви по-голяма необходимост от хидратация в случай на изгаряне. Може да си правите и зелен чай – той също помага за хидратирането на тялото и бързата регенерация на тъканите.

Правете студени компреси и редовно нанасяйте крем с пантенол върху засегнатите зони. Пантенолът помага изключително много за бързото възстановяване на кожата. И избягвайте силните струи под душа, защото те могат да наранят допълнително кожата ви. Най-добре се къпете с хладка вода на лека струя, но ако имате възможност, взимайте си хладки вани.

Много е важно да избягвате козметиката на маслена основа. Маслата създават мазен филм върху кожата, който пречи на влагата да проникне добре в нея и да я хидратира. Това само ще засили възпалението.

Недейте да носите тесни дрехи. Триещите се в кожата тъкани ще я раздразнят допълнително и това може да доведе до вторична инфекция. Избягвайте и тоалети от изкуствени материи и залагайте на естествени такива, които ще позволят на кожата ви да диша.

Докато се възстановявате, слънцето е най-големият ви враг. Затова знайте, че най-горещите часове на деня са между 12 и 16 и бъдете много внимателни, ако излизате тогава.