Автор
Цвета Герчева

Карина, или защо красивите жени трябва да имат смели мечти

За моделите може и да сте чели много, но момиче като Карина рядко се среща. Това е първата ми мисъл, след като я изпращам след едно неформално интервю на по чаша чай в редакцията на Woman.bg.

Карина е всичко, което можете да си представите за един модел от световна величина - работи за най-известните брандове, пътува из цял свят, има договор с една от най-големите агенции в Италия... но има и още нещо.

В нея има един хъс към живота, който можеш да разпознаеш веднага. Усеща се даже в тембъра ѝ, когато казва "Не!". Влага една дрезгавина, която те кара да попиташ кога и на кого отказва. Може и да се изненадате, но Карина споделя, че не обича да дефилира. След толкова години работа не е успяла да се отърси от сценичната треска преди да се качи на котешката пътечка.

"Не, не обичам да правя ревюта. Моята стихия е в студиото, пред обектива. Там за мен няма тайни", казва тя и споделя, че има едно свое правило. Като момиче, което определено изглежда сякаш изисква максимума от живота си, тя е категорична: "Когато правя една сесия, много внимателно проучвам какво иска клиента. Смятам, че когато плащаш за нещо, имаш право да получиш добър продукт. За мен това е много просто - някой дава пари за нещо, аз го правя толкова добре, че да стане по-успешно от първоначалната идея. Това е рецептата, друго няма."

За Карина успехът означава да надскочиш очакванията. "Ако клиентът види крайния резултат и остане доволен, споделяйки, че е получил нещо качествено, тогава аз съм си свършила работата", казва тя. Докато пием чай и си говорим за модата и българките, неусетно ролите се сменят и след минути разбирам, че Карина е започнала да задава въпросите, а аз да отговарям. "Била съм от твоята страна - направих един специален брой на "Амика" в Италия наскоро. Взех интервюта от страхотни хора от модните среди, с които работата ми ме е срещала през годините. Много съм щастлива, че от екипа на "Амика" прегърнаха идеята ми да създам специален брой за тях. Най-голямото удоволствие обаче настъпи, когато взех списанието в ръце и видях, че редакторите не са променили почти нищо по моя текст. Това беше наистина страхотно!".

Докато обсъждаме този шикозен начин, по който италианците живеят живота си, Карина се усмихва и признава: "Много съм научила от тази нация. И за начина им на обличане, и за маниерите, и за тяхното Dolce far niente. Много са ми дали и съм благодарна. За съжаление, тук в България, все още сме на светлинни години от някои понятия на тема стил", казва тя и е категорична, че тайната не е в марките, скъпите колекции и брандовете.

"Умирам да съчетая много скъп панталон и обувки с пуловер от "Зара". Имам си един стар любим пуловер, който ме кара да се чувствам много комфортно. Вече е на повече от 10 години и има малка дупчица, но продължавам да го нося. Не робувам на марки - смятам, че една дреха или е добра, или не е", казва тя. И обяснява, че моделите имат шанса да се докосват до мода от различни дизайнери. "Това общуване дава много", казва Карина.

"Дава ти различна гледна точка към света. Прави те емоционално по-богата личност. Учи те как да се държиш в обществото, създава ти навици, маниери, гради ти мечтите. Ако обичаш това, което правиш, нашата професия наистина дава много. Но защо мислите, че аз съм най-голямата красавица в Милано? Сигурно има още поне 200 момичета като мен. Виждам ги, когато се явявам на кастинг. Но аз се боря. Проучвам каква е сесията, какъв е клиентът, каква е историята му. Просто ме интересува нещата да се случат. Когато съм в конкуренция с другите момичета, в мен се събужда едно живо желание да успея, да победя, да покажа че мога. Това е единственият начин да те забележат сред морето от красавици", казва още Карина.

В нейния бизнес, в който тя признава, че ако 6 месеца те няма на сцената модата "забравя" за теб, тя успява да намери време за добри дела (срещнахме я на благотворителния базар на Международния женски клуб в София в началото на декември), да се грижи за себе си и да крои планове за бъдещето...Защото какво са красивите жени без смелите им мечти?

Докато я изпращам и си бъбрим за настоящето, тя ме поглежда с приказните си сини очи и казва: "Знаеш ли, не ме е страх? Знам, че ще се случи нещо хубаво. Сега съм в един специален момент от живота ми и усещам, че всичко ще се подреди.

Към днешна дата тя дели времето си между София и Милано и "живее" в интересния филм на своя страхотен живот, пълен с много мода, устрем и желание за победа.

Тръгва си с такси, а после се обажда да каже, че знае едно страхотно място, на което правят сандвичи и ще ми го покаже. Карина е от жените, които са седнали на сериозен разговор с живота. Не знам какво са си казали, но сигурна съм, животът ѝ се е усмихнал. С любов.