Едва ли има човек, който понякога да не установявал, че косата му, сякаш без основателна причина, понякога започва да капе, косъмът отънява, появява се пърхот.

Всъщност и косата, както всеки орган на тялото, се влияе от различните атмосферни условия, от начинът ни на хранене, от емоционалното ни състояние, пишат от zdrave.bg

Косата се нуждае от добро хранене

Белтъчините са строителния материал за нашата коса, а нейната сила и блясък се дължат на протеина и най-вече на витамините В и С. Най-много полезни за косата вещества се съдържат в месото и черния дроб. Ако тези продукти не са ви по вкуса, можете да си набавяте всички необходимо и от бобовите култури, цитрусовите плодове, орехите, мазната риба.



Разбира се, за да се възстанови косата “отвътре” е необходимо известно време. Първите видими резултати се появяват около 3 месеца след нормализиране на храненето.

Косата се нуждае от подходящ шампоан

Най-голямата грешка, която допускаме е, че избираме шампоана в зависимост от нашия тип коса. А в действителност трябва го да избираме според типа на кожата на главата (мазна, проблемна, нормална, суха).



Ако например работите в лоши метеорологични или други условия, изберете за своята коса шампоан, който съдържа пантенол, ретинол, витамини В, С и Е.

Косата не обича “бабините рецепти”

Не защото те са вредни за нея, а защото повечето от тях са предназначени за някакъв среден тип коса и не отчитат спецификата на отделните видове.

Например най-популярната рецепта за разресване на косата с гребен 100 пъти преди лягане е подходяща само за сухата и нормална коса, тъй като по този начин става разпределяне на кожния секрет по цялата дължина на косъма. Този масаж обаче ще направи мазната коса още по-мазна.

А пък изплакването на косата с ябълков оцет е абсолютно противопоказно за сухата коса.

Косата обича правилното измиване

Специалистите съветват косата да се измива веднъж на 3-4 дни. Тя бързо свиква към зададения ритъм, но трябва да се мие и правилно.

1. Косата трябва да се мие с топла, а не с гореща вода, която стимулира работата на мастните жлези.

2. Течащата вода в повечето случаи е много твърда за косата. Ако наистина е така, мийте я с преварена или филтрирана вода.

3. Не разресвайте косата, когато е мокра. За да не я травмирате, по-добре първо я подсушете.