Преди да пристъпите към фон дьо тени, спрейвое за лице или кремове за тяло, които да замаскират следите от неравен тен, по-добре опитайте да се преборите с този проблем, хранейки се здравословно!

Ще се учудите какви ползи имат плодовете за вашето лице и кожа. Можете да бъдете едновременно красиви и здрави – какво по-хубаво от това?

Авокадо

Богатият витаминен състав на авокадото, в това число витамин и рибофлавин, високото съдържание на минерали като желязо и фосфор го правят полезно за хора от различна възраст. Известно е, че по съдържание на калий авокадото превъзхожда дори банана.

Интересен е и фактът, че този плод, чиято една трета се състои от полезни мазнини, не съдържа въглехидрати и помага срещу лошия холестерол. Плодът нормализира и дейността на щитовидната жлеза.

Авокадото е много полезно и за кожата на човека именно заради високата концентрация на полезни вещества. То може успешно да се прилага като козметично средство.

Четете още: Ежедневен грим за свеж и здрав вид (видео)

Маска с авокадо се прави лесно и е много ефективна: месестата част на авокадото се пасира с миксер, добавят се малко сметана и няколко капки масло от жожоба. Маската се нанася на добре почистено лице. След 20 минути се измива с хладка вода. Кожата става мека, тенът се избистря, а малки възпаления минават много по-бързо

Освен това авокадото е чудесен съюзник срещу стриите, идеален продукт за възстановяване на еластичността, тонуса и свежестта на уморената и отпусната кожа.

Папая

Консумацията на папая или екстракти от папая може да доведе до драстично намаление на бръчките и черните петна. Причината е, че растението съдържа ензим, наречен папаин, за който се знае, че заличава неравностите по кожата. Колагенът и еластанът се грижат за красивия вид на епидермиса.

Папаинът помага за възстановяване на еластана и по този начин елиминира появата на бръчки заличава неравностите.

Този изключително вкуснен плод съдържа и голямо количество витамин С. Известен факт е, че витаминът помага за възстановяване еластичността на кожата и стимулира производството на колаген.

Ако имате тъмни петна по лицето, папаята ще ви помогне да освежите и изсветлите кожата. Направете каша от папая и мед и нанесете върху лицето с леки въртеливи движения.

Ягоди

Ягодите поправят щетите, причинени от фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсения градски въздух. Имат добро влияние и върху сърдечносъдовата система. Освен това са пълни с витамин C (повече, отколкото има в цитрусите) – класическо средство срещу повехнал вид, сивкав тен и бръчки според данни от изследвания в американското списание за клинично хранене.

Градинската ягода е освежаващ плод, подходящ за всеки тип кожа. При нормална кожа е достатъчно да натриете лицето си с тампон, напоен с изцеден ягодов сок, като го оставите да изсъхне върху лицето. За да има ефект маската, повторете операцията 2-3 пъти дневно.

В домашната козметика от сока и смачканите плодове се приготвят маски, лосиони и вода за натриване кожата на лицето и шията.

Ягодовите маски са много ефективни при пигментни петна, лунички, при мазна и с разширени пори кожа. Правят кожата мека и бяла.

Четете още: Най-популярните гурута в света на влоговете за красота