Дори ако не обичате особено мед, задължително трябва да имате бурканче от този продукт в кухнята си. Това древно и много полезно вещество е страхотен източник на витамини, минерали и биологично активни вещества. Медът има бактерицидно, овлажняващо, успокояващо и укрепващо действие. Събрахме за вас най-добрите рецепти с мед за кожата и косата, които лесно можете да приготвите сами вкъщи.

1. За чиста кожа без пъпки

Рецепта № 1. Нанесете точково на пъпките смес от мед и канела в съотношение 1 към 1. След 10 минути измийте. Тази смес нормализира дейността на мастните жлези, убива микробите и подобрява цвета на лицето.

Рецепта № 2. Смесете сока от половин лимон с 1 чаена лъжичка мед. Нанесете сместа на чиста и подсушена кожа, след 20 минути измийте. Правете си тази маска 1-2 пъти седмично. Освен че помага срещу пъпки, тя ще ви помогне да свиете порите, да избелите и овлажните кожата.

Рецепта № 3. Стрийте 2 хапчета аспирин, добавете към тях 4-5 капки лимонов сок и малко мед. Разбъркайте и нанесете сместа на проблемните зони. Оставете я да действа цяла нощ. Най-добре е да покриете маската с прозрачно фолио, просто го залепете по ръбовете с лейкопласт. На сутринта ще видите, че зачервяванията са намалели, а дълбоките гнойни натрупвания ще излязат навън и белезите ще зараснат по-бързо.

2. За избелване на кожата и на тъмните кръгове под очите

Продукти: 0.5 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка лимонов сок и 1 чаена лъжичка натурално кисело мляко. Смесете съставките и ги нанесете на кожата като маска. Оставете я да действа 20 минути. Процедурата се повтаря 1-2 пъти седмично. С помощта на тази маска можете да премахнете остарелия тен и пигментните петна.

Със смес от мед и кисело мляко можете да избелите и тъмните кръгове под очите. Има и още една рецепта – 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка сок от краставица и 1 чаена лъжичка сок от картоф.

3. За сияйна кожа

Рецепта № 1. Смесете 2 супени лъжици мед с 2 супени лъжици мляко. Изтъркайте лицето си с тази смес, използвайки памучен тампон. След 10 минути измийте. Тази маска има чудесно овлажняващо действие, насища кожата с витамини и аминокиселини, повишава еластичността и намалява бръчките.

Рецепта № 2. Смесете 1 чаена лъжичка мед с 1 супена лъжица сок от алое. Това е универсална маска за подхранване и овлажняване на кожа от всякакъв тип. Ако кожата ви е склонна към лющене, можете да добавите в сместа няколко капки зехтин.

4. За идеална кожа без лющене

Проста рецепта за скраб за лице – смесете 1 супена лъжица мед с 1 супена лъжица овесени трици. Масажирайте кожата си със сместа, след което измийте.

5. За меки и съблазнителни устни

Смесете мед, захар и зехтин, масажирайте старателно устните си със сместа, след което измийте и нанесете балсам за устни. Можете да пробвате и друга рецепта – с кафява захар, мед и вазелин.

Търкайте устните си в продължение на 2 минути с четка за зъби, намазана със смес от захар и мед. После измийте четката и отново изчеткайте. Ще получите същия резултат като на снимката само за една процедура – устните ви ще станат по-меки, пукнатините ще зараснат по-бързо, лющенето ще спре.

6. За гъста и лъскава коса

Рецепта № 1. За овлажняване и подхранване на косата смесете в разви пропорции мед и яйчен жълтък. Нанесете сместа на измита влажна коса и оставете маската да действа поне 3- минути.

Рецепта № 2. За подхранване и блясък смесете мед със зехтин в съотношение 2 към 1. Нанесете маската на косата и измийте след половин час.

Рецепта № 3. За укрепване, блясък и ускоряване на растежа стрийте на каша 2 банана, добавете 1 супена лъжица мед и 2 супени лъжици кокосово масло. Нанесете маската по цялата дължина на косата, оставете я да действа половин час, след което измийте с шампоан.

7. За избелване на белези

С помощта на маска от мед, лимонов сок, кисело мляко и овесени трици можете да ускорите зарастването на рани, да избелите кожата и да предотвратите образуването на белези. Правете си такава маска всеки ден за 5-10 минути. Можете да нанасяте на засегнатите участъци и чист мед, оставяйки го да действа цяла нощ. Повтаряйте, докато белезите не избелеят.

8. За внимателно обезкосмяване без враснали косъмчета

Смесете 1/4 чаша мед с 1.5 чаша захар, 1/4 чаша лимонов сок и 1/2 чаша вода. Варете сместа на бавен огън до пълно разтваряне на захарта и появяване на мехурчета на повърхността. Охладете я и я нанесете на кожата там, където искате да премахнете окосмяването. Покрийте отгоре с памучен плат, разгладете го и го отлепете с едно рязко движение.

Тази кола-маска отстранява много меко косъмчетата, предотвратявайки врастването. При това подхранва и омекотява кожата. С времето косъмчетата ще станат по-тънки, а след всяка процедура ще се радвате на гладки крака в продължение на до 3 седмици!