За подпомагане на организма, особено през натоварващите преходни сезони – есента и пролетта, специалистите препоръчват да си правим масаж с мед.

Този метод, заимстван от Тибет, се основава на взаимодействието на кожата и биологически активните вещества, съдържащи се в меда.

Това е едно изумително съчетание на лечебното действие на пчелния мед и масажа и, ако го пробвате, ще останете изумени от почти магическия му ефект.

Медът, отдавайки биологически активни вещества, абсорбира токсините и спомага за бързото им извеждане от организма. Този масаж се препоръчва и за увеличаване на лимфотока и за прочистване на кожата, съветват от zdrava.bg

Подобряването на кръвообращението в дълбоките слоеве на кожата и мускулите способства за по-доброто подхранване на вътрешните тъкани и органи. След масажа с мед кожата става копринена, еластична, подкожните уплътнения се изглаждат, подобрява се общото състояние на организма.

За постигането на максимален ефект специалистите препоръчват провеждането на 15 сеанса от този масаж. Желателно е процедурите да се извършват през ден по следния начин: медът се нанася върху дланите на ръцете и с потупващи движения се разнася върху определената зона.

Ако зоните са няколко, всяка една от тях трябва да се масажира подред. За да може медът напълно да се попие, дланите се “залепват” към кожата на тялото, а след това рядко се дръпват. Постепенно потупващите движения трябва да стават по-резки и по-силни. Медът се усвоява почти напълно от кожата и на повърхността остава само тънък слой.

Една процедура продължава 5-10 минути. След масажа кожата задължително трябва да се намаже с овлажняващ крем.

След медения масаж на отделни места може да останат синини, които обаче скоро след това изчезват. По-болезнени са само първите сеанси, след това кожата се адаптира и масажът протича по-леко.