Пролетта е период, наситен на чести промени във времето, а навярно всички сте наясно с факта, че големите температурни амплитуди не влияят положително върху външния вид и особено върху косата.

Умората в организма, натрупана през зимните месеци, също допълнително спомага за загубата на блясъка и еластичността на косата.

Но преди да се отчаяте, бързаме да ви споделим, че има ефикасни средства от природата, които могат да ви помогнат да възвърнете красотата на гривата си. Едно от тях е Негово величество кокосовото масло.

А какви точно са ползите за косата от употребата му, може да видите в следващите редове:

- Кокосовото масло е идеалното средство за подхранване на косата, благодарение на своя състав, богат на витамини, особено Е, и минаерали. Освен това кокосовото масло предотвратява загубата на протеини от косата, което е гаранция, че тя ще е по-еластична и сияйна.

- Маслото от кокос също така обещава да хидратира косъма и да запази за по-дълго влагата в него, помагайки на гривата ви да изглежда бляскава и жива.

- Кокосовото масло ще помогне и за успокояване на раздразнения скалп. Нанесено в корените, то ще облекчи сърбеж и дразнене, а Омега-3 мастните киселини възстановяват липидния слой на скалпа и прочистват клетките от токсини.

Маски за коса с кокосово масло:

Маска за блясък на косата

Необходими продукти:

2 супени лъжици кокосово масло, разтопено

1 яйце

Начин на приготвяне и използване:

Нанесете сместа върху мокра коса, по дължината на косъма. Постойте 20 минути, след което я изплакнете и измийте косата с шампоан.

Маска за възстановяване на косата

Необходими продукти:

3 супени лъжици гел от алое вера

2 супени лъжици кокосово масло, разтопено

Начин на приготвяне и използване:

Смесете добре съставките, след което загрейте получената смес на много ниска температура. Нанесете сместа от корените до краищата. Покрийте главата си с шапка за баня и оставете да престои около час.

Измийте косата с шампоан и нанесете балсам за допълнително блясък.

Маска за подхранване и против цъфтежи

Необходими продукти:

2 супени лъжици кокосово масло, разтопено

½ банан

Начин на приготвяне и използване:

Намачкайте банана с вилица до получаването на гладка смес, след което прибавате кокосовото масло към него и разбъркайте добре.

Когато сместа е хомогенна, я нанесете върху косата по цялата ѝ дължина. Комбинацията от тези два продукта ще подрани косъма и ще се справи със сухите и цъфнали връхчета.