Много жени си мислят, че маските за лице са процедура, която не заслужава особено внимание.

А именно тази терапия се ползва от векове насам като основно козметично средство за подобряване на състоянието на кожата. При правилно и редовно провеждане на процедурата маската за лице винаги дава положителни резултати. Сериозен плюс е и това, че можете да си правите много маски в домашни условия. За целта се ползват прясно изстискани сокове, настойки и отвари от различни билки, плодове, зеленчуци, растителни и животински мазнини и др.

Полезното действие на тези маски се дължи на наличието на биологически активни вещества в състава им – витамини и фотонциди, ускоряващи обмена на веществата в кожата. Предлагаме ви няколко такива маски, които можете да си направите сами вкъщи:

1. Състав – 1 чаена лъжичка бадемови трици, 2 супени лъжици силен липов чай.

Сварете триците на водна баня в липовия чай, докато не се получи еднородна каша. Нанесете сместа на лицето си и я оставете да действа за 15-20 мин. После измийте с хладка вода. Маската се препоръчва за мазна кожа с разширени пори и може да се прилага в продължителен период от време без вреда за кожата.

2. Състав – 1 чаена лъжичка крем за бръснене от какъвто и да било тип, 1/4 чаена лъжичка ситна сол, 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Смесете крема за бръснене със солта и содата, разбъркайте и нанесете сместа върху лицето си, след като се го подложили на лека парна баня (горещ душ също върши работа). 15-20 минути по-късно отмийте маската със специална четка, извършвайки кръгови движения. За целта можете да ползвате и бинт, напоен с топла вода. Тази маска служи за отстраняване на черни точки от носа и брадичката.



3. Състав – 1 яйчен белтък, разбит на пяна, 1/4 чаена лъжичка Alumen aluminpotassium, 1/2 чаена лъжичка настойка от лайка.

Всички съставки се смесват, маската се нанася на лицето и стои 15-20 мин., после се измива с хладка вода. Препоръчва се за кожа със силно разширени пори.

4. Състав – 1 яйчен белтък, разбит на пяна, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1/4 чаена лъжичка глицерин, 1/4 чаена лъжичка борова киселина.

Всички съставки се смесват и се нанасят с четка върху кожата на два слоя с пауза от 5 мин. между двата. После маската се измива първо с топла, а после с хладка вода. Подходяща е за пигментни петна и лунички.

5. Състав – 1 яйчен белтък, 5 гр. крем за бръснене по избор, 5 гр. кислородна вода 3 %.

Белтъкът трябва да се разбие на сняг, после към него се добавя кремът за бръснене, разреден с кислородната вода. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Нанесете маската на лицето и я оставете да действа 15-20 мин. После измийте с хладка вода. Тази маска служи за стягане на порите и избелване на кожата.

6. 1 супена лъжица прясно настърган хрян, 1/2 настъргана зелена ябълка, 1 яйчен белтък.

Разбийте белтъка на пяна и добавете другите съставки. Разбъркайте добре и нанесете сместа на лицето. Оставете маската да действа 15 минути и после измийте с хладка вода.