Ако нямате време да посещавате козметични салони, можете сами да си приготвите няколко изключително ефективни маски за лице, които ще запазят еластичността и здравината на кожата по бузите, челото и врата през застудяващото време.

За оптимален ефект се изисква постоянство. Прилагайте домашните маски 2 пъти в седмицата в продължение на месеци и ще видите разликата.

- Доста полезна за кожата на лицето е маската с ябълка. Тя е в състояние да възвърне трайно еластичността на кожата, като е подходяща предимно за нормална до суха кожа.

Почистете и настържете една голяма ябълка, добавете една лъжица мед, един жълтък и 2 лъжици растително олио (царевично, слънчогледово или зехтин). Разбъркайте всичко добре и разстелете върху марля. Поставете на лицето за 15-20 минути и след това изплакнете с хладка вода.

- Ако имате чувствителна кожа на лицето, най-добре е да приложите компрес от лайка и мляко.

За целта залейте 2 лъжици цвят от лайка с чаша горещо прясно мляко. Оставете настойката да се запари за 20-30 минути, след което нанесете топлата каша от цветовете на предварително почистената кожа. След процедурата не е задължително да отмивате с вода, като може да забършете лицето с кърпа после да нанесете подхранващ крем.

- Ако кожата ви е мазна, отличен помощник за вас е крушата. В съчетание с прясно мляко, пюрето от круша е в състояние да помогне и за изравняването на тена. Екстрактите на този плод подхранват кожата и същевременно нормализира активността на мастните жлези.

Настържете една голяма круша и смесете с 3-4 лъжици кисело мляко. Нанесете на лицето за 20 минути и след това изплакнете с хладка вода.