Маята е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди.

Хлебната мая е истинско съкровище на витамини от група В - В1, В6, В2, В12.

Заради богатството си на биологично активни вещества, тя е всепризнато общоукрепващо средство. Всъщност със своя минерален и витаминозен състав маята регулира обмяната на веществата в организма, увеличава устойчивостта му спрямо заболявания, съхранява го, забавя неговото износване.



Заради всичко това маята е спечелила славата си на козметично средство, което може да се погрижи за кожата по изключителен начин.

На ваше разположение са няколко популярни и ефективни маски за лице с мая, които ще направят кожата ви еластична и гладка.

Маска с мая и мляко

Маят (25 г) се разтваря със сурово прясно мляко (1 супена лъжица), до получаването на каша. Нанася се на лицето и след 6 минути се измива с отвара от лайка.

Натурална маска с мая

Ако кожата е мазна, препоръчва се маска от мая, размита в топла вода до гъстота на каймак. След това лицето се измива с топла вода или отвара от лайка. При суха кожа маята се смесва с растителна мазнина (зехтин).


Маска с мая, лимонов сок и прясно мляко

Смесват се 30 г мая за хляб, чаена лъжичка лимонов сок и супена лъжица прясно мляко. Кашата се нанася с четка или памук. Измива се след 20 минути.



Маска с мая и мед

Размачкват се 30 г жива мая с дървена лъжица. Загряват се 1 лъжица мед и като се прибавя по малко се смесва с маята. В този вид маската е подходяща за мазна кожа. Маята леко изсушава кожата. Ако кожата е суха, се добавят няколко капки зехтин или соево олио.

Разбърква се и нанася кашата с пръсти по лицето и шията. Докато маската да се втвърди, тялото и лицето трябва да останат в спокойно състояние, без гримаси и мимики.

След 15-20 минути маската се измива с хладка вода. След това лицето се изплаква обилно със студена вода.

Маска с мая и кислородна вода


Парченце мая за хляб се смесва с малко кислородна вода (3 %). Сместа трябва да шупне и да се постигне гъстотата на боза. Нанася се на лицето и стои, докато изсъхне, после се отмива с хладка вода.