Автор
Woman.bg

Меглена Димитрова: Бръчките на лицето се появяват предимно от стрес, недоволство, напрежение

Меглена Димитрова е специалист по фейс йога, отскоро е влогър, а от 22 години живее в Англия. Там практикува ралични дейности, свързани с естетиката и красотата. Работи като маникюристка в едни от най-луксозните салони в Лондон, където прави ноктите на актрисата Джоан Колинс и редица други популярни личности. По-късно записва да учи вътрешен дизайн.

Една от преподавателките ѝ има контакти с компанията Estee Lauder и я пита дали иска да отиде на интервю при тях. Меглена отива и ѝ предлагат работа – да прави интериори на магазини. После се мести при конкуренцията – в L’Oreal. Така навлиза в бюти индустрията, а междувременно се обучава да стане медицински козметик. Последната ѝ страст е фейс йогата.

Меглена, разкажи какво е face yoga?
- Йога за лице е алтернативна практика за стягане и естествено лифтиране на лицето. Тя включва масажни техники и упражнения за стимулиране на мускулатурата, кожата и лимфната система. Чрез йога за лице можем да релаксираме мускулатурата на лицето, да премахнем напрежение, стрес и спазми и в същото време да тонизираме, омекотим бръчките, избистрим тена и поддържаме кожата на лицето си, шията и деколтето млада, свежа и сияйна за по–дълго време.

Ти кога и как се запали по нея?

- Аз започнах да тренирам мускулатурата на лицето си може би преди 15 години, когато попаднах на уред, с който се тренираха около 33 мускула на лицето. Този уред беше нещо като „фитнес” за лицето и даваше добри резултати. Не бях чувала до момента за нищо подобно и ми беше много интересно и забавно. Наложи се да го поръчам от Америка, тъй като все още не беше достъпен в Европа. Тук дойде едва преди 5-6 години. В последствие разбрах, че не само стягането на мускулите е важно, но и тяхната релаксация и така попаднах на класове за масаж и самомасаж. Интересът ми към запазване на младостта и красотата за по-дълго време ме поддикна да запиша различни курсове в Лондон, които ми дадаха повече знания отностно анатомия и физиология, процедури и т.н. Станах естетичен козметик и всъщност избрах да използвам холистичен подход към грижата за лицето. Сега в моята практика, за да постигна хубава, здрава и сияйна кожа, комбинирам йога за лице, балансиран начин на хранене и терапии за лице (според специфичните нужди на клиента).



Колко продължава един урок по face yoga?
- Заниманията по фейс йога могат да бъдат между 20 до 50 минути, в зависимост от това какво работим. По-дългите класове включват кратки медитации и афармации. Смятам, че процесът е по-ефикасен, когато релаксираме както мускулатурата, така и нашето съзнание. Защото бръчките на лицето се появяват предимно от стрес, недоволство, напрежение - емоции, които е добре да отработим и тушираме, за да се радваме на лице без бръчки.

Кои са проблемните зони на лицето, които най-много дразнят дамите?
- Това, което моите клиентки искат да подобрят най-често, е двойната брадичка, която в повечето случаи е предизвикана от неправилна стойка, непрекъснато гледане в телефона или компютъра, отслабване. В края на седмицата започвам нов клас, наречен „Мисия Не на двойната брадичка“. Постоянно работим и за стягане на контура на лицето, който се отпуска, благодарение на много и различни фактори, един от които е гравитацията. Също така жените искат да премахнат много изразени и дълбоки назолабиални бръчки. Това са може би основните. Не изключвам, разбира се бръчките на челото и т.нар. „пачи крак”.



Дай няколко съвета на читателките ни как да се преборят с тях?
- Това, което бих посъветвала е първо да променят начина си на хранене. Да изхвърлят всички т.нар. състаряващи продукти от менюто си като: захар, алкохол, млечни продукти, брашно. Това са основните компоненти, които много бързо състаряват кожата, унищожават колагена и еластина в нея и я правят тя да изглежда безжизнена, суха, пигментирана и стара.
Другият основен момент е да масажират, когато и където могат, кожата на лицето си. Това ще стимулира кръвообращението, ще даде кислород и храна на клетките. Кожата ще стане по-сияйна и жива със сигурност. Това докосване на нашето лице е също и начин да дадем любов и внимание на себе си и кожата си, да се заредим с нашата енергия и така ще поддържаме младостта си и свежестта си за по-дълго.



Живееш в Лондон. Как българките могат да те открият и да се възползват от услугите ти?
- Аз, като много хора, последната година започнах да работя предимно онлайн. Това, разбира се ми дава възможност да работя с много жени от цял свят. Всеки, който иска да се свърже с мен за консултация или да се включи в класовете, които правя, може да ме открие на Фейсбук страницата ми Face yoga с Меглена Димитрова, Инстаграм – FaceYogaMegi или на съвсем скоро открития ми YouTube канал – Meglena Dimitrova.