Защо ходим на море? То се знае – за да си починем и да укрепим здравето си. Всички се стараем да се стегнем за плажа и да изглеждаме добре по бански – но замисляме ли се, че и от морския бряг можем да се върнем по-красиви? И то не само заради тена...

Морето ни предлага всичко необходимо за разкрасяваща програма – уникална по състав вода, топъл пясък, лечебна кал и вкусни морски дарове.


Плуването и аквааеробиката са чудесен начин за смъкване на излишните килограми.
За половин час интензивно плуване ще изгорите калории, колкото при 10 км. джогинг. За да ускорите процеса, трябва да плувате с такава скорост, че честотата на пулса ви да надвиши 135 удара в минута. Най-добре ще е да редувате различни стилове – например бътерфлай и кроул. И разбира се, не е препоръчително да си „стопите лагерите“ още първия ден – увеличавайте натоварванията постепенно.

А сега няколко думи за аквааеробиката. Тренировките във вода са десет пъти по-ефективни от стандартната аеробика заради съпротивлението на водата. Ето две полезни упражнения:

1. Тичане. Влезте във водата до кръста или до гърдите и тичайте 20 минути, редувайки бягане на място и движение паралелно на брега.

2. „Ножица“. Седнете така, че краката ви да се намират под водата, а гръдният ви кош над повърхността й. В продължение на 5 мин. събирайте и раздалечавайте изпънати крака, като остриета на ножица.

Водната гимнастика и плуването имат и друго предимство – морската вода масажира кожата и я насища с полезни вещества като калий, йод, калций и магнезий. Благодарение на това кожата се освобождава от токсините и става по-здрава.

Можете да стегнете кожата си с помощта на скъп лифтинг-крем - или пък с морска кал. Вторият начин сякаш е по-достъпен, нали?

Морската кал съдържа огромно количество биологично активни вещества, минерали и витамини. Може да се прилага срещу акне, стрии, бръчки и целулит.

Нанесете морска кал на кожата на лицето, зоната на деколтето и гърба. Натрупайте слой от 5 мм. и оставете маската да действа 15 мин., след което измийте с топла вода. След процедурата е добре да намажете кожата с подхранващ крем. Тази маска има добър прочистващ ефект – но не забравяйте, че не бива да нанасяте калта в зоните около очите и устата.


Срещу целулит можете да си направите кален компрес по следния начин:


1. Загрейте морска кал до телесна температура и намажете проблемните зони (например, бедра и седалище) със слой от 1 см.;

2. Покрийте намазаните участъци с прозрачно фолио и хавлиена кърпа и си полегнете за 20 минути. После измийте с топла вода.

Да видиш ти – човек можел да се къпе не само в морето, но и в пясъка на плажа! Пясъчните вани се отразяват добре на състоянието на кожата поради две причини:


1. Пясъкът е добър проводник на топлина, благодарение на което ускорява циркулацията на кръв и лимфа;

2. Пясъкът съдържа магнезиеви, калциеви и калиеви соли, които проникват лесно в загретите пори на кожата.

Затова пясъчните вани спомагат за прочистване и обновяване на клетките на епидермиса. Ето как се прави процедурата:


1. В сух и топъл пясък се изкопава вдлъбнатина, в която да легнете;

2. Покрийте се отгоре със слой от 5 см пясък, оставяйки свободни зоните покрай сърцето и корема;

3. Постарайте се главата ви да е на сянка (или под широкопола шапка) и сложете на челото си влажна кърпа;

4. Пясъчната вана трае не повече от 20 мин., след процедурата трябва да вземете топъл душ и да си починете на сянка.

Такива пясъчни вани можете да си правите през ден. Псамотерапията не се препоръчва при хипертония, инфекциозни заболявания, заболявания на пикочно-половата система и по време на менструация.

По време на почивката си на море е повече от логично да консумираме повече риба и морски продукти.
Всички те съдържат киселината омега-3, която неутрализира свободните радикали и спомага за регенерация на клетките. Наблегнете в менюто си на сьомга, тон и други мазни видове риба – това ще се отрази добре на външния вид на кожата ви.

И накрая – не забравяйте да се пазите от слънчевите лъчи с помощта на кремове против изгаряне! Можете да се върнете от почивката си на море не червени като раци, а красиви като приказни русалки.