Автор
Ива Петрова

Може ли акнето да се излекува с хапчета?

Акнето може да възникне на всякаква възраст – лошото е, че остава задълго. Има много начини за борба с този проблем, важно е обаче да изберете подходящия за себе си метод след консултация със специалист.

Причини за появата на акне

Преди да започнете да се „самолекувате“ от акне, обърнете се към дерматолог. Може да има много причини за възникването на този проблем:

1. Пубертет. Акнето може да се появи заради хормоналните колебания през периода на полово съзряване. Повишаването на андрогените води до усилено производство на кожна мазнина, както при мъжете, така и при жените.

2. Менструален цикъл. Женският цикъл е свързан с хормонални промени. В края на цикъла, точно преди менструацията, женският организъм произвежда много стероидни хормони. Кожата се омазнява и могат да се образуват възпаления.

3. Грим. Ако ползвате фон-дьо-тен и други козметични средства 24/7, много е вероятно кожата ви да реагира на това с раздразнение и пъпки.

Лекарите ни съветват да атакуваме акнето от всички флангове едновременно – външно и вътрешно. Но какви хапчета можем да пием срещу акне? Кои от тях са ефективни?



Витаминни комплекси и хапчета за детокс

Често неприятните пъпки по лицето са резултат от нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт. Обърнете се към специалист, за да уточните причината за проблема си – може да е какво ли не, от хроничен холецистит до паразитни заболявания. Сред безобидните методи „за проба“ можем да споменем само приема на пробиотици. Всичко друго може да ви навреди – строгият „детокс“ на сокове може да доведе до обостряне на гастрит и язви на стомаха и на червата, суровите диети могат да унищожат увредената ви чревна микрофлора. Не си правете експерименти върху себе си – отидете на лекар.

Понижаване на кожната мазнина

Хапчетата, които понижават отделянето на кожна мазнина (ретиноиди), са най-ефективното средство срещу акне. Те не само обезмазняват кожата, но и предпазват от поява на белези. През първата седмица от прилагането им може да се наблюдава обостряне на проблема, не е изключено да има и сърбеж и лющене. Тези симптоми обаче преминават за няколко дни.

Като всяко лекарство, ретиноидите си имат своите странични ефекти и противопоказания:

- не бива да ползвате кремове и мазила, докато взимате ретиноиди;
- по време на терапията трябва да ограничите излагането на слънчева светлина;
- абсолютно забранено е да си правите ексфулативни процедури по време на лечението (пилинг);
- действието на ретиноидите отслабва при консумация на алкохол.



Нормализиране на хормоналния баланс

Хормоналните (перорални) контрацептиви, предписани от лекар с оглед на вашия хормонален баланс, понижават нивото на андрогени (мъжки полови хормони, които предизвикват акне). Важно е при появата на каквито и да било нежелани странични ефекти да се консултирате отново с лекуващия си лекар и евентуално да смените медикамента.

За убиване на вредните микроорганизми

При някои типове кожни инфекции можете да се отървете от пъпките с помощта на антибиотици. Тези медикаменти се предписват за перорален прием, само когато е засегната голяма площ от кожата. Трябва да ги предпише лекар, защото много от тях имат определени противопоказания. Подобна терапия обикновено е ефективна при кожна стафилококова инфекция.

Важно е обаче освен антибиотиците да взимате и пробиотици, за да запазите здрава чревна микрофлора. Въпросните пробиотици се приемат в строг времеви интервал след антибиотиците – иначе пробиотиците се унищожават, което може да доведе до повръщане, диария и дори опасно за живота обезводняване. Вашият лекар ще ви предпише по часове кога и как да пиете различните препарати.

Мнение от дерматолог:

При акне преди всичко трябва да се изключат заболявания на стомашно-чревния тракт и гинекологични заболявания. Те най-често предизвикват повишено отделяне на мазнина от кожата, порите се запушват и повърхностните бактерии предизвикват възпаление. Лечението трябва да протича на няколко етапа – първо преглед и изследвания, после предписване на външна и при нужда вътрешна терапия, лечебни козметични процедури. След основното лечение остават и белези, които трябва да се премахнат преди лятото, иначе може да възникне нежелана пигментация.

Едно е крайно важно – никакво самолечение! Хормоналните и другите медикаменти трябва да са предписани от лекар след индивидуален преглед и изследвания. Не следвайте чужди схеми за лечение от интернет – това може да влоши още повече състояние на кожата ви и здравето ви като цяло.

Кожата на всеки един човек изисква индивидуален подход и време за лечение. Някои се оправят за един месец, други се борят за желания резултат близо година. Запасете се с търпение и напредвайте постепенно към целта си!



Четете още: 6 домашни маски за сияйна кожа