Продължение...

Ето и какви са ефектите на останалите съставки на динята върху кожата:

Динята съдържа витамин А, витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), витамин С.

Витамин А спомага за намаляване размера на порите и намалява мастната секреция. Витамин В1 подобрява циркулацията и придава здрав вид на кожата. Витамин В2 се съдържа в млечните продукти и поддържа баланса на кожата. Витамин В3 осигурява по-добро проникване на кислород в кожата. Витамин В5 облекчава сърбящи и дразнещи обриви. Витамин В6 регулира калиевия и натриевия баланс в организма и предпазва кожата от образуване на отоци. Витамин В9 играе роля в клетъчното делене и растеж, в синтеза на ДНК и протеиновия метаболизъм, важен е за поддържане на здрава кожа и коса и предотвратява преждевременното побеляване на косата. Витамин С ускорява синтеза на колаген и намалява бръчките, действа срещу вредите, причинени от свободните радикали.

Минерали

Минералите имат две основни функции в организма. На първо място, те са отговорни за изграждането на структури в тялото, като костите и зъбите. На второ място, участват в регулацията на процесите в организма.

Минералите могат да бъдат класифицирани в две групи: макроелементи и микроелементи. Макроелементи са тези елементи, които са необходими в относително големи количества на организма, а микроелементи са тези, необходими в малки. В динята се съдържат следните макроелементи – калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк.

Калцият регулира растежа на нови клетки в кожата и бързината, с която отпадат старите, има антиоксидантно действие и намалява риска от рак на кожата, стимулира продукцията на себум, който в нормални количества овлажнява кожата.

Желязото снабдява кожата с кислород и подпомага образуването на колаген.

Магнезият има много добър противоалергичен ефект.

Калият стимулира растежа на клетките и придава здрав вид на кожата, а калиевият йодит се бори срещу гъбични инфекции.

Цинкът притежава антиоксидантни свойства и предпазва кожата от стареене, ускорява оздравителния процес след нараняване, предпазва от вредното въздействие на UV лъчи, бори се срещу пърхот, регулира мастната секреция и има благотворно действие при акне.



Ето какво ще направи динята за вашата кожа – ще я хидратира, ще регулира мастната секреция, ще изравни тена ви, ще създаде усещане за чистота и мекота, ще я направи здрава, сияйна и красива. Отидохте ли вече към най-близкия магазин за плодове?

И не забравяйте „Човек е това, което яде“! За да бъдете здрави и красиви отвън, влагайте качествени продукти вътре!