Автор
Woman.bg

Овесът прави чудеса с косата и кожата ви - 8 идеи

Овесените ядки не са просто вкусна и здравословна закуска за вашето ежедневие, а ритуал за разкрасяване на кожата и косата.

Според специалисти овесът е натурален продукт, който хидратира кожата и също така има противовъзпалително действие. Какво означава това ли? Сдобивате се с мека и гладка кожа за секунди.

Опознайте ползите от овеса в следните 8 начина, с които можете да се освежите от глава до пети:


1. Потопете се в успокояваща вана

Потапянето в овесена каша нормализира нивото на pH и облекчава сухата и раздразнена кожа, твърдят дерматолози. Ваните с овес успешно се прилагат при лечение на различни видове дерматит, екзема и други обриви.

Залейте половин купичка смлени на прах овесени ядки с гореща вода и разбъркайте сместа във вашата вана.


2. Направете си изглаждаща маска

Овесената каша притежава силно противовъзпалително действие, което мигновено облекчава раздразненията по вашето лице. В допълнение на това, овлажняващите липиди и есенциални мастни киселини омекотяват кожата.

В 1/3 купичка овесени ядки налейте ½ чаша топла вода. Разбъркайте и добавете една чаена лъжичка мед. Нанесете сместа върху лицето си и оставете 20 минути да подейства, след което я отстранете с влажна кърпа.

Четете още: Кой е по-добрият избор - BB крем или CC крем?

3. Постигнете блясък чрез скраб

Овесът е твърд, но не прекалено груб, което го прави идеалния естествен ексфолиант. Премахването на мъртвите клетки от вашата кожа ще й придаде по-младешко и озарено излъчване.

Смесете малко количество овесени ядки с топла вода, масажирайте няколко минути лицето си и след това изплакнете. Може да го правите всяка сутрин на чиста и подсушена кожа.


4. Добавете малко антиоксиданти в закуската си

Овесените ядки са богати на фибри, които регулират храносмителната система – важна част от постигането на сияйна кожа.

Вместо обичайната закуска опитайте следното смути: Смесете в блендер една шепа овесени ядки, замразени боровинки и 200 мл. бадемово мляко. Да ви е сладко.


5. Обновете кожата си

Взаимодействието между бета глюкан и антиоксиданти, които се съдържат в едросмлените овесени ядки, могат да ускорят процеса на възобновяване на кожата.


6. Нежно измийте лицето си

Сапонините, растителни молекули, които се съдържат в овеса и правят пяна, могат да се използват като страхотен нежен почистващ препарат за лице. Освен че кожата ви е перфектно почистена и освежена, тя е и идеално хидратирана.

Затова вместо да купувате скъпи почистващи препарати за лице от аптеката или магазина, направете следния микс: смесете малко овесени ядки и топла вода, намажете лицето си обилно и изплакнете с хладка вода. Резултатът ще ви удиви.


7. Облекчете сърбежа на вашия скалп

Овесените ядки могат да облекчат раздразнената кожа както на лицето, така и на скалпа. Затова смело използвайте сместа от точка 5 и върху вашата коса вместо шампоан.


8. Отстранете несъвършенствата

Почистването със смес от топла вода, мед и овесени ядки отстранява излишното омазняване, бактерии и себум от вашата кожа. А благодарение на тропореставционните свойства на овеса честото третиране с него ще подпомогне заличаването на петна и белези по лицето ви.

Четете още: Кои са най-добрите дни за кожата ни?