Хапенето на устните е лош навик и като всеки такъв е трудно да се откажете от него.

Резултатите са – дехидратиране на устните, напукване и белене на кожата, болезнено усещане и понякога кървене.

Освен това може да доведе до чувствителност към студеното време и инфекция и дори може да окаже негативен ефект върху зъбите, предизвикан от непривичните и неправилни движения, които ги принуждавате да извършват.

Ето няколко начина да се откажете от този вреден навик:

1. Заменете балсама за устни с лосион

Можете да използвате любимият си лосион за лице, вместо балсам. Идеята е много проста – вкусът му едва ли ще ви допадне и ще престанете да гризете кожата на устните си.



2. Спрете да облизвате устните си

Когато облизвате устните си, изсушавате кожата, което ви кара отново да ги облизвате. Получава се порочен кръг с вреден резултат. Когато спрете да облизвате устните си, ще спрете и да ги гризете.

3. Използвайте лимон като спирачка

Лимонът ще предизвика усещане като при изгаряне върху изранените ви от гризането устни, но същевременно ще ги дезинфектира, ексфолира и ще помогне на кожата да се възстанови. Разтривайте кожата на устните си с парче лимон няколко пъти дневно, това ще я успокои и ще почисти мъртвите клетки.

4. Нанасяйте балсам върху устните си всеки път, когато се хванете, че ги гризете

Обърнете внимание на този си навик, следете реакцията си и преди да започнете да гризете кожата на устните си, нанесете балсам. Ако не обичате балсам за устни, използвайте пчелен мед или зехтин.

5. Дъвчете нещо друго

Дъвчете дъвка без захар, така ще сте заети и няма да гризете устните си.

6. Направете устните си супер гладки



Заменете балсама за устни или червилото с глос с много блясък. Екстра хидратирането ще предизвика странно усещане (хлъзгане) за зъбите и освен това, идеята за тежкия глос, ще ви принуди да внимавате.

7. Релакс


Гризенето на устните често е симптом на стрес или тревожност. Отделяйте време ежедневно, за да релаксирате или поне няколко минути да вдишате и издишате дълбоко.


Източник: Kozmetikata.com