Всяка жена мечтае да има собствен гримьор. Но скоро това няма да е само фантазия, а реална възможност благодарение на компютър, който сканира лицето и предлага идеалната комбинация от гримове за всяка отделна дама.

Технологията, показана на най-големия технологичен панаир в света - CeBIT, прави 3D изображение на лицето и измерва неговия тен, сенки и линии, съобщава vesti.bg

След това специално разработен софтуер съотнася лицето с 60 предварително програмирани модела и дава съвети колко грим трябва да се сложи и на кои части на лицето въз основа на създадените от професионалисти модели.

Компютърът може също така да ви каже дали комбинациите от гримове, които използвате, наистина са подходящи за вас, обясни Кристина Шербаум, която разработила програмата в престижния институт Макс Планк.



"Вземаме предвид и някои индивидуални характеристики на лицето като лунички и бенки. Освен това можем да преценим дали вече нанесен грим е подходящ за лицето на дадената жена", допълни Шербаум.

Софтуерът, който в момента може да се използва само за жени, е в етап на разработване, но лесно може да се приспособи за търговска употреба, заяви Химангшо Саикия, който създал програмата.

"Професионалният грим е скъп, но с тази програма можете да се обърнете към компютъра си сутринта, да използвате уеб камерата и да си направите грима", обясни той.

Освен това системата може да се променя, за да предоставя козметични съвети в различни ситуации, като например по-джазов грим за вечерно парти или по-сдържан за работа.