Коя жена не мечтае да има перфектната осанка? В днешно време е трудна задача да си запазиш гърба здрав и стойката – изправена. И често, забравяйки да се грижим за здравето си, започваме да се изгърбваме и седим в тази поза с часове...

Разбира се тялото при това придобива прегърбен силует и свиква с това. И при това изглежда все по-непривлекателно...

А неправилната стойка може да причини много болки – в гърба, във врата, а дори и главоболие. Ако не „изправите“ осанката си навреме, можете да се сблъскате и с по-сериозни здравословни проблеми.

Днес ще ви обясним какво е правилната стойка и как можете да я възвърнете с помощта на упражнения. Ще ви кажем и как да я поддържате при работа в офиса и вкъщи.

Какво е осанка?

Това е непроизволната и нормална поза за човека в състояние на движение или покой. За правилна осанка се смята тази, при която в естествена поза гърбът е изправен, главата е високо вдигната, раменете са свободни и разтворени настрани, коремът е прибран, а коленете са изправени. А как е при вас?

За да проверите дали имате правилна осанка, застанете плътно до стената (или равна вертикална повърхност). Допрете до плоскостта главата си, съберете стъпалата едно до друго, отпуснете ръцете покрай тялото.

Ако стойката ви е правилна, ще можете да бръкнете с длан между кръста си и стената, а главата и раменете ви ще докосват леко стената.

Ако резултатът е по-различен, не се плашете. Можете да си изправите стойката с няколко прости упражнения за гърба, спазвайки известни препоръки.

Ходи, стой и седи правилно

Винаги се старайте да стоите изправени, с опора и на двата крака. В това положение натоварването на гръбнака е разпределено равномерно. Старайте се да гълтате корема и да държите раменете разтворени, а плешките – събрани, колкото може повече. При ходене и тичане дръжте врата вертикално, а главата – леко повдигната.

Ако ви се наложи да носите много багаж наведнъж, опитвайте се да държите гърба изправен и да разпределяте тежестта равномерно между двете ръце. Ако носите чанта с една презрамка през рамото, сменяйте по-често рамената.

Не прихващайте слушалката на телефона или апарата си между ухото и работо по време на разговор – така може да си причините болки във врата.

Не прекалявайте с носенето на обувки с висок ток – те натоварват постоянно кръста. Носете обувки с умерен ток или плоска подметка.

Проверете работното си място

Това, на което седите, има огромно значение за осанката ви. Работният ви стол трябва да се регулира така, че бедрата ви да стоят успоредно на пода на едно ниво с коленете, а стъпалата ви да докосват пода.

Общо взето работният ви стол трябва да е максимално удобен, с ергономичен устойчив гръб и подлакътници. Това се отнася и за стола пред компютъра ви вкъщи. Ако като повечето съвременни хора прекарвате известно време пред компютъра вкъщи, оборудвайте си удобно и предпазващо гърба ви място за това.

За офис-служителите

Ако искате да запазите правилна стойка, не работете в едно и също седнало положение твърде дълго, старайте се да се движите повече, сменяйте по-често позата, протягайте се от време на време, колкото можете по-високо.

За изпълнението на описаните по-долу упражнения ще ви трябват само стол и бюро. Въпреки това тези упражнения са ефективни за смъкване на напрежението в гърба и облекчават натоварването на гръбнака.

* Хванете си ръцете зад гърба и се опитайте да ги вдигнете възможно най-високо. При това плешките трябва да са събрани. Задръжте няколко секунди.

* Съберете плешките, поставете ръцете на подлакътниците или ги отпуснете покрай тялото. После напрегнете мускулите на корема и гърба и отпуснете главата назад. Останете в това положение 20-30 секунди.

* Станете, глътнете леко корема, съберете петите и разтворете върховете на стъпалата. При това мускулите на краката трябва да бъдат напрегнати. Бавно се повдигнете на пръсти, вдигнете ръце и си задръжте дъха. Повторете упражнението 4-5 пъти.

* В седнало положение повдигайте раменете нагоре, движете ги напред и назад. Повторете 10-15 пъти.


* Следващото упражнение ще направи осанката ви царствена, укрепвайки мускулите на врата и дори коригирайки овала на лицето. Сложете на главата си книга и се разходете из помещението, плавно поклащайки ръце напред и назад.

* Препоръчваме ви също така да седите на ръба на стола – така ще трябва да държите гърба си изправен, просто за да не паднете.