Автор
Люблена Папазова

Пластичен хирург: Големите гърди и устни са демоде

Пластичният лекар Гуидо Маронати има своя клиника в Италия, но от години обучава своите български си колеги в световните новости в естетичната хирургия. Тези дни специалистът отново бе у нас и то след като участва в най-известния конгрес по пластична хирургия в света-този в Монако. Какви са тенденциите в операциите за подмладяване, колко мъже прибягват да услугите му, защо той работи само със специални конци -на всички тези въпроси вечно усмихнатият Маронати отговори в интервю за Woman.bg.

-На кого искат да приличат италианките, доктор Маронати?
-Всички масово искат да изглеждат като Дженифър Анистън, независимо на колко години са. Идват при мен и казват: „Докторе, искам да приличам на нея" и ми подават снимка на актрисата. Дупето на Ким Кардашиян е другата цел на много млади дами. Някой от тях пък искат да изглеждат като знаменитост от поредния риалити формат като „Биг Брадър”. Аз обаче не гледам подобни предавания. И започвам да търся фотоси или клипове с въпросния човек, за да разбера с какво толкова е спечелила възторга им.
-Коя е най-трудната пластична интервенция според Вас?
-Една от най-сложните е ринопластиката, но най-рискованата е лифтинг на лицето и шията. Под кожата на лицето има твърде много нервни окончания, които са много важни за мимиката ни и ако лекарят не е достатъчно добър, може да ги наруши и това да доведе до лицева парализа. Също така е много трудно е да внесеш симетрия при пациенти, които вече са станали жертва на предишни неуспешни пластични операции като тази за уголемяване на бюста. Това също е предизвикателство.
-Мъжете прибягват ли до разкрасителни процедури?
-В началото, когато започнах кариерата си на пластичен хирург на 100 жени пациенти имах един мъж. Сега обаче поне 15 – 20 % от пациентите са мъже. В момента при мъжете процедурите основно са ринопластика, липосукция и повдигане на клепача. Иначе, другите са слагане на ботокс и третиране с лазер.
-Отмина ли модата на големите гърди и устни?
-Да. В Италия преди 15 години бяха модерни големите устни и големите гърди, но вече не. Освен това множество изследвания показаха, че когато се поставят филъри или мастна тъкан 3-4 пъти, кожата на устните не може го понесе и формата им се нарушава. Затова е по-хубавото да се поставят малки количества. Тогава ефектът е по-добър. Друга тенденция, която забелязвам, е че повечето от пациентите вече предпочитат неинвазивни процедури.
-Използвате мезоконците на грузинците Сулуманидзе. Защо?
-От шест години работя с конците Аптос и те наистина облекчават както лекаря, така и пациента. Използвам само тях, след като изкарах специално обучение при техните изобретатели-грузинското семейство Марлен Сулуманидзе и двамата му сина. Фамилията им днес е в Топ 5 на най- успелите производители на Грузия. Мезоконците Аптос са най-лесният и безболезнен начин за постигане ефекта на повдигане на лицето, на шията и тялото – без хирургически скалпел. Класическата операция те срязва, поставя на риск, оставя белег. С тази техника – само за 15-20 минути, без пълна упойка и без риск - нещата изглеждат по съвсем различен начин. Не правя разрез като при операция, съответно няма и белег. Конците постигат повдигане на тъканта, подобрява се качеството на кожата - те са единствени по рода си в света, които съдържат хиалуронова киселина. Ефектът при грузинските е много по-дълготраен, а периодът на възстановяване по-кратък. Много пациенти се страхуват от процедурите под упойка и за такива като тях мезоконците са спасението. Аз ги препоръчвам на моите пациенти, чиято цел е лек лифтинг.
-Колко време трае ефектът?
- Обикновено между 1 и 2 години. За толкова време се абсорбират съставките – полимлечна киселина, капролактон и хиалуронова киселина. Предлагаме и конци, които са постоянни. Но при нас в Италия, а мисля, че и в България не се възприемат толкова добре. На първо място, защото хората изпитват страх от нещо, което постоянно ще остане в тях.