Козметичното мляко почиства ефективно кожата от козметика и мръсотия и придава усещане за свежест и блясък, като същевременно запазва целостта на хидро-липидния филм.

Основната задача на всяко почистващо средство, включително и на млякото, е да освобождава кожата от прах, крем, грим, замърсен себум и пот.

Има два основни вида мляко за лице: за почистване и овлажняване на кожата и за сваляне на грим. Последният вид премахва декоративната козметика, включително и водоустойчивата.

Както всеки друг козметичен продукт, и тоалетното мляко трябва да се подбира според типа и нуждите на кожата.

Бадемово мляко - омекотява и хидратира, създава специален защитен филм за протекция на чувствителната и суха кожа от външни влияния.

В него се съдържат витамини от В-комплекса и минералите желязо, цинк, калций, магнезий.

Кокосовото мляко съдържа витамини В1, В2, B3, C, минерали, антиоксиданти и до 30% кокосово масло. Активно овлажнява и подхранва сухата кожа, която е загубила тонус.

Овесено мляко - отличава се с голямо минерално богатство. Неговият състав включва калий, силиций, хром, желязо, манган, йод, но главното му предимство е съдържанието на биотин - витамин от група В.

Оказва омекотяващо, успокояващо и защитно действие. Използва се широко за суха и чувствителна кожа.

Оризовото мляко е богато на витамини от В-групата - тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3) и пиридоксин (В6). Има свойството да задържа влага на повърхността на кожата и да я предпазва от изсушаване.

Соево мляко - неговият състав включва витамини А, В6, В9 и С. Съдържа активни вещества, които спомагат за възстановяване на структурата на кожата и имат антистареещи свойства.

Памучното мляко омекотява и успокоява зачервена и раздразнена кожа благодарение на съдържащите се в него витамини А и Е.

В допълнение то има антиоксиданти и полиненаситени мазнини (омега-3 и 6), които са известни с антиалергичните си свойства. Затова се препоръчва за хипер чувствителна кожа.

Колко често трябва да използваме тоалетно мляко?

То може да се използва всеки ден, но умерено. Ако твърде често се премахва естествения (и козметичен) защитен слой на кожата, има опасност тя да се дехидратира, да стане чувствителна, а в някои крайни случаи дори да се появи екзема.

Това е така, защото не е в състояние да възстановява бързо своята защита.

Ако имате суха кожа, почиствайте я старателно с тоалетно мляко вечер, за да отстраните напълно дневната мърсотия и грим. Сутрин е достатъчно само да напръскате лицето с чешмяна или тоалетна вода без алкохол.

Ако кожата ви е мазна, може да използвате почистващо мляко и в началото, и в края на деня. Сутрешното измиване с вода няма да й бъде достатъчно, тъй като през нощта тя произвежда относително голямо количество мазнини. Те не могат да бъдат добре отстранени без силни активни вещества.

Източник: stylissimo-bg.com