Учените доказват отново и отново, че няма плод по-полезен за здравето, красотата и младостта, от ябълката.

Даже само една ябълка, изядена за ден, ще донесе на вашия организъм несъмнена ползва. С какво са толкова полезни ябълките? Ще се спрем главно на пектина в днешната ни статия.

Като вещество, пектинът бе открит повече от 200 години назад. Той е много важен за стабилизацията на обмяната на веществата, понижава съдържанието на холестерина в организма, подобрява периферичното кръвообръщение, а също перисталтиката на червата. Но, най-ценното негово свойство е в това, че той има способността да почиства живите организми от вредните вещества.

Четете още: Направи си сама: Прическа за лятото

При това, този природен чистач работи много старателно и ефективно, без да оставя след себе си никакъв боклук и без да нарушава бактериологичния баланс в организма. Много специалисти наричат пектина санитар на човешкия организъм заради неговата уникална способност да извежда от организма такива вредни вещества, като радиоактивни елементи, йони от токсични метали и пестициди.

В следствие количеството на положително свойства пектина намери широко приложение във фармацефтичната промишленост. А за битовото прилагате това вещество специално се произвежда по промишлен начин. Ябълковите пектини са особено високо ценени от производителите на сладкарската продукция в цял свят.

Японците измислили схема за почистване - подмладяване с ябълков пектин. Особено хубаво е да се прави това, когато започва ябълковия сезон (отечествени ябълки). Вносните "гланцови" ябълки е желателно да не се използват.

Ябълките могат да се ядат във всякакъв вид, да се пекат, варят, пържат или да се ядат свежи. Хранете се така, както се храните обикновено. Но не си поставяйте за цел да отслабнете, а просто с удоволствие яжте ябълки, знаейки, че протича процес на почистване и подмладяване на организма.

Четете още: Лек за мазна кожа