Сезонът на босите крака вече е в разгара си. И най-елегантните патъци и модерен лак не могат да скрият липсата на грижа за уморените крайници.

Време е за лечение на стъпалата, или от латински - „педикюр”.

Парафиновата баня върши чудеса с позагрубелите от студа и дебелите чорапи крайници. Преди захвърлянето на затворените обувки трябва добре да се премахнат мъртвите клетки. Необходимо е да се използват средства, които са предназначени специално за крака и притежават антибактериални, противовъзпалителни и омекотяващи свойства.

Стъпалата трябва да се намазват с овлажняващ и омекотяващ крем, а след това да се масажират. Препоръчва се това да се прави два пъти месечно у дома или в козметичен салон. И то не само когато високите температури ни притискат.

Сайтовете за колективно пазаруване се надпреварват с оферти за голямо намаление за педикюр – потапяне във вани със соли, почистване и оформяне на ноктите и лакиране с различни видове и цветове лак

Най-често се предлагат класически, апаратен и спа педикюр. Класическият обикновено може да се направи и вкъщи.

За апаратния включват малка бормашинка, която шлифова загрубелите пети и нокти. Спа педикюрът включва масажи и ароматни вани, но за него трябва да имате вече перфектни ходила.

Една нестандартна разкрасителна процедура в някои студиа е масажът на краката да се прави от малки рибки, наречени garra rufa. Процедурата обаче не се прилага при татуировки, открити рани и гъбични инфекции. Винаги изисквайте от козметичката комплектът за педикюр да е за еднократна употреба, запечатан в стерилна торбичка.



Можете да си направите перфектни ходила и у дома. Необходимо е да разтворите соли за баня в топла вода и след поне десетминутно накисване да премахнете мъртвите клетки. Изрязвайте ноктите по права линия, не ги скъсявайте много в средата и отстрани. Избягвайте нокторезачката, тъй като извитите краища могат да се забият в кожата.

Купете си дълбокохидратиращ крем и мажете с него краката си всяка вечер, а после обуйте памучни чорапи.

Ноктите са по-красиви, когато са лакирани, но лакът и лакочистителят ги изсушават. Веднъж на два месеца ги оставяйте за няколко дни без лак, за да се възстановят. Не ги изглаждайте с метална пила и винаги първо ги лакирайте с безцветен лак. За омекотяването на кожичките се продават специални мазила.



За да се задържи лакът по-дълго, винаги използвайте основа и топ лак.

Модата си е мода, но независимо от цветовете ноктите трябва да са къси и добре поддържани.

Френският педикюр винаги е актуален – необходими са безцветна основа, матово бял, перлено бежов или светлорозов, фиксиращ лак, тънка четчица и бял молив.

Модерни са наситените тонове и тъмните лакове. Обаче от ярките цветове ноктите пожълтяват, съветват от health.bg

Хит при боядисването на ноктите този сезон е лилавото. Също и тюркоазеният цвят, но той е по-придирчив откъм съчетания с дрехи и обувки. Кораловият цвят пък май винаги върви. Пастелните бледорозови, лилави, сини и зелени тонове също ще подчертаят стила ви. А вече и не е задължително ноктите на ръцете и на краката да са вапцани в един и същи цвят.