Автор
Woman.bg

Полезна ли е бебешката козметика за възрастни и как да си направим супер маска

Държите ли детски крем в чантичката си за козметика? И какво правите с него – дегримирате се, третирате суха кожа? Консултирахме се с козметик, за да уточним дали бебешките кремове са приложими в грижата за кожата на зрелите хора.

Повечето хора смятат, че детските кремове са хипоалергенни и направени от натурални съставки, които не могат да навредят дори на нежната кожа на бебето. Затова много жени наблягат на подобни продукти в ежедневието си, особено през зимата. Детските кремове имат мазна текстура и съдържат вазелин и ланолин – те образуват защитен слой върху кожата, предпазващ я от външни фактори. Но сигурно всеки се пита „А може ли този крем да се ползва и от възрастни хора?“ В тази статия даваме отговор на този въпрос.

Всички детски козметични средства са предвидени за ежедневна употреба, хипоалергенни са и защитават кожата от външни дразнители. Ако имате нужда точно от това, можете смело да ползвате детски крем, но козметик не би го направил.

Първо, защото това, което е добро за децата, не винаги е подходящо за възрастни.

Второ, защото зрялата кожа има нужда от по-различни грижи, ако искате тя да остане за дълго млада, здрава и красива.

Детските кремове, разбира се, си имат своите плюсове. Можете да ги използвате като основа за маски или като овлажняващ крем. Трябва обаче да имате предвид, че трайното използване на детски крем може да доведе до лющене на кожата и запушване на горните слоеве на епидермиса, което ще причини появата на пъпки и комедони. Освен това подобна постоянна употреба на такива средства нарушава обменните процеси в кожата, при което се натрупват токсини и се образуват обриви.

Ако все пак от всичките налични козметични средства на пазара сте избрали детски крем, никога не го ползвайте повече от 6 дни подред. Правете паузи от около месец и нанасяйте крема с леки масажни движения, без да го втривате и набивате в кожата.

Трябва да отбележим, че след някои козметични процедури се препоръчва употребата именно на детски крем, който да овлажни и възстанови кожата. Това правило обаче е приложимо, само ако не сте склонни към обриви, акне и зачервяване, защото в противен случай детският крем може да влоши положението.

Предлагаме ви няколко рецепти, които можете да приложите в домашни условия:


Маска срещу бръчки

Вземете 1 супена лъжица детски крем и добавете 3 капки течни витамини А, Е и В. Разбъркайте добре и нанесете сместа на зоната около очите. Изчакайте 15 минути. Почистете кожата с памучни дискове и измийте с топла вода.


Лифтинг-маска

Смесете 2 супени лъжици детски крем с 5 капки масло от жожоба, витамин В и 1 супена лъжица сок от алое. Оставете получената смес в хладилника на най-долния рафт за една нощ. Нанесете маската на кожата си и изчакайте около 15 мин., до чувство за стягане. После измийте с топла вода.